14:38 / 18.02.2022.

Autor: Špela Cvitković-Iličić/P.F./HRT/Hina

Komšić: Plenković i Milanović se miješaju u unutarnje stvari BiH

Željko Komšić

Željko Komšić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se o izjavama predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini. Njihove izjave smatra miješanjem u unutarnje stvari te zemlje.

U povodu izjava hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića kako je u Bosni i Hercegovini bolje odgoditi izbore, nego ih održati po starom sustavu te povodom izjave hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovića da je Bosna i Hercegovina nikakva i ne funkcionalna država te da je iluzija se će ući u NATO savez, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. 

Komšić je istaknuo kako Milanović i Plenković ništa neće postići ponižavanjem Bosne i Hercegovine te da će odluku o izborima i NATO-u donijeti institucije Bosne i Hercegovine.

Njihove izjave smatra miješanjem u unutarnje stvari te zemlje, prenose lokalni mediji.

- Gospoda Milanović i Plenković moraju znati da je pitanje održavanja izbora unutarnje pitanje države Bosne i Hercegovine. O tome se neće odlučivati u Zagrebu, nego će o tome odlučivati institucije BiH koje su odgovorne za provedbu izbora. Svako daljnje miješanje u izborni proces u BiH ne može biti drugačije shvaćeno nego kao napad na demokraciju u jednoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi, izjavio je Komšić.

Važeći izborni zakon BiH predviđa da se ovogodišnji opći izbori trebaju održati prve nedjelje u listopadu. HDZ BiH se tome protivi uz obrazloženje kako su presudom Ustavnog suda BiH izvan snage stavljene odredbe zakona kojima je predviđen način popunjavanja Doma naroda parlamenta Federacije BiH pa nema zakonskih uvjeta za provedbu izbora.

Bošnjačke stranke to međutim tumače na drugačiji način podsjećajući da je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) i na izborima 2018. godine riješilo taj problem odredivši način raspodjele mandata u nacionalnim klubovima naroda na što HDZ BiH tada nije imao primjedbi.

Način popune entitetskog Doma naroda definiran je i ustavom Federacije BiH.

Komentirajući Milanovićevo protivljenje da se NATO uopće širi pa tako i na BiH, Komšić je podsjetio kako su odluke o tome da je članstvo u Alijansi cilj vanjske politike njegove zemlje odavno donijela njena tijela vlasti.

BiH je sada u statusu države koja ima odobren Akcijski plan za članstvo (MAP), a konačno pridruživanje NATO-u definirano je vanjskopolitičkom strategijom i zakonom o obrani.

- O članstvu BiH u NATO se neće odlučivati u Milanovićevoj 'maloj Moskvi' nego na mnogo značajnijim mjestima, izjavio je Komšić poručujući Milanoviću i Plenkoviću da se varaju kako misle da će ponižavanjem BiH ostvariti svoje interese u njoj.

Članstvu BiH u NATO do sada su se, uz Rusiju, protivile samo vlasti bosanskih Srba predvođene Miloradom Dodikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!