Ogorec: Rusiji nije u interesu napasti Ukrajinu, SAD u svakom slučaju dobiva

14.02.2022.

09:55

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Marinko Ogorec

Marinko Ogorec

Foto: Studio 4 / HRT

Nakon obavještajnih podataka SAD-a da ruska vojska do srijede kreće u napad na Ukrajinu, ukrajinski predsjednik zatražio je od Bidena da mu dosatvi podatke i uvjeri ga u istinitost takvih najava. Dok je sve manje prostora za diplomaciju, na terenu se ruske snage grupiraju, a vojna oprema ubrzano stiže sa Zapada za ukrajinsku vojsku.

- Ukrajina ima svoje obavještajne službe, pretpostavljam da su njihove informacije drugačije od američkih i naravno da traže pojašnjenje. Takva eksplicitna izlaganja američkih dužnosnika imaju svoju svrhu. Ako se napad dogodi, u što ja osobno ne vjerujem, onda će reći mi smo to predvidjeli. Ako se napad ne dogodi, reći će da su svojom diplomacijom i vojnom snagom uplašili rusku snagu. U svakom slučaju američka administracija dobiva, rekao je Marinko Ogorec, vanjskopolitički analitičar, Veleučilište V. Gorica, gostujući u emisiji "Studio 4".

Ogorec je rekao kako Bidenovo odlaganje posjeta Ukrajini također šalje svojevrsnu poruku.

- Mi ćemo vam poslati naoružanje, ali borit ćete se sami ako do toga dođe. Mislim da ukrajinsko čelništvo počinje drugačije razmišljati, rekao je.

Rusi ponavljaju da neće napasti Ukrajinu te da ih ne brinu prijetnje ekonomskim sankcijama.

- Rusiji nije u interesu da napadne Ukrajinu, zašto bi napala Ukrajinu kad su već uzeli što su željeli. Ako se ostvari Sjeverni tok 2 Ukrajina će i energetski postati marginalna zemlja na europskom prostoru i na taj način će opet biti podređena ruskom utjecaju. S druge strane, činjenica je da su dosadašnje sankcije prema Rusiji na neki način pokrenule rusko gospodarstvo koje postaje sve učinkovitije i samodostatnije. Rusi velikim dijelom mogu zadovoljiti vlastite potrebe, kada ovladaju ostalim tehnološkim mogućnostima, počet će se širiti na vanjsko tržište, rekao je Ogorec.

- Koliko Rusi ovise o izvozu u Europu, toliko je Europa ovisna o Rusima. Niti Europi neće biti ugodno kupovati taj isti plin od Katara ili SAD-a po trostruko većoj cijeni, u pitanju su veliki gospodarski interesi, rekao je.

Putin "pokazuje mišiće"


Finski predsjednik tvrdi da je Putin postao odrješitiji u namjeri da pokaže mišiće SAD-a, ali i NATO-u i EU.

- To se vidi iz ovih vježbi, a ta poruka je da se Rusija vratila na globalni prostor kao velika vojna i gospodarska sila koja traži svoju poziciju kakvu zaslužuju. Drugim riječima, zaboravite Rusiju Borisa Jeljcina, rekao je Ogorec.

- Ovo je učvršćivanje pregovaračke pozicije, i jedna i druga strana svoj vojni potencijal koriste u diplomatskom smislu. Ove vojne vježbe su da podupru rusku poziciju u pregovorima. Ista stvar je za zapadnom stranom, ovo nisu pregovori između Ukrajine i Rusije već Rusije i SAD. Ovo je repozicioniranje kompletne međunarodne zajednice, ovo je krupna igra s krupnim igračima koji su se ponovno vratili na scenu i traže svoje mjesto pod Suncem. Ukrajina je samo objekt da bi došli do mogućnosti pregovaranja, rekao je.

EU se nada da će prevladati razum. Njemački kancelar najavljuje hitan odlazak u Moskvu, a Ukrajinci trpe velike ekonomske štete.

- Ukrajina je kolateralna žrtva, nažalost bit će i dalje. Što mislite tek kad se uspostavi Sjeverni tok 2 i kad postane energetski potpuno nebitna zemlja? I to je vjerojatno jedna od strategija kako Ukrajinu opet privući pod svoje okrilje jer Rusija od toga nije odustala, poručio je.

Koliko bi Hrvatska trpjela štete od rata u Ukrajini?

Ogorec je ponovnio kako vjeruje da do ozbiljnijeg sukoba neće doći. U slučaju rata, rekao je da bi Hrvatska doživjela lošu gospodarsku situaciju.

- Mi smo izrazito turistička zemlja. Kad je u blizini rat, turizma nema. Svi su ljudi isti, ako je u pitanju opasnost onda ste u okruženju koje vam je najbliskije i najsigurnije, rekao je Ogorec.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!