Kriza uspostave vlasti u Federaciji BiH

02.02.2023.

19:50

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Dragan Čović i Nermin Nikšić

Dragan Čović i Nermin Nikšić

Foto: HTV / HRT

Zapelo je u odnosima unutar bloka bošnjačko-građanskih stranaka predvođenih SDP-om, ali i s SDA Bakira Izetbegovića koja je uspjela ostvariti kontrolu u bošnjačkom klubu Doma naroda Federacije BiH i bez koje, izvjesno je, neće biti moguće formirati federalnu vladu.

Nermin Nikšić, vođa bloka osam građanskih bošnjačkih stranaka, poznatog kao Osmorka, više nije siguran hoće li u koaliciji s HDZ-om biti predsjednik federalne vlade.

Ljuti konkurent, Izetbegovićeva SDA, ima prevagu u Domu naroda Federacije BiH.

- Mi nismo ni očekivali da ćemo glasati za mene kao premijera u ovom odnosu snaga, ni SDA naravno, ako SDA napravi vladu vjerojatno će oni imati svog kandidata za premijera i to je sasvim legitimno i u redu. Jesam li sam siguran? Nakon svih ovih događaja ne može čovjek više ni u što biti siguran, ističe Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Nikšić poziva visokog predstavnika Christiana Schmidta da pomogne dovršetku uspostave vlasti. Mostarski analitičar Zoran Krešić drži da je SDP propustio priliku.

- Sve im je bilo servirano, s druge strane imaju snažnu potporu međunarodne zajednice da se stvari konačno zaokrenu prije svega da se hrvatsko-bošnjački odnosi poprave, zapravo nisu učinili ništa kako bi dobili novu vladu, kaže novinar Večernjeg lista i analitičar iz Mostara, Zoran Krešić.

S druge pak strane, Izetbegovićeva SDA nameće se kao čimbenik bez kojega nema izbora federalne Vlade koja bi, prema najavama predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, mogla biti uspostavljena do kraja veljače.

- Definitivno je nemoguće u tom vremenu formirati vladu Federacije BiH, jednako bojim se, uvjetno rečeno, bojim se da ta najava brzine govori o koketiranju sa SDA, uostalom, HDZ i SDA su stari partneri i tu nas ništa ne može iznenaditi , ja moram reći da bi radije žrtvovao nekoliko mjeseci vremena za bolju situacije s vladom, komentira politički analitičar Žarko Papić.

- Svašta je moguće, ja ne isključujem bilo kakav novi rasplet situacije, možda neka nova koaliranja, ističe Zlatko Miletić iz stranke "Za nove generacije".

Nakon formiranja državne vlade, odnosno Vijeća ministara, na redu je vlada Federacije BiH, a to je mnogo kompliciranije, tvrde analitičari.

Hoće li BiH napokon dobiti novu vlast nakon izbora ili će pak ući u novu političku krizu, nitko se ne usudi prognozirati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!