08:37 / 05.02.2022.

Autor: Hina/Reuters/HRT

Kritenbrink: Rusija i Kina se približavaju

Sastanak ruskog i kineskog predsjednika u Pekingu

Sastanak ruskog i kineskog predsjednika u Pekingu

Foto: Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin / REUTERS

 Susret kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ruskog Vladimira Putina u Pekingu trebao je biti prilika za Kinu da potakne Rusiju na smanjivanje napetosti s Ukrajinom, izjavio je u petak glavni diplomat američkog State Departmenta za istočnu Aziju Daniel Kritenbrink.


- Takav pristup je ono što svijet očekuje od odgovornih sila, rekao je Kritenbrink novinarima osvrnuvši se na susret kineskog i ruskog predsjednika na kojem su proglasili snažno strateško partnerstvo.


Rusija i Kina su, naime, priopćenjem u petak pozvali NATO da zaustavi širenje na istok, a Moskva je naglasila da podržava stav Pekinga oko Tajvana te da se protivi neovisnosti te otočne države u bilo kojem obliku. Zajedničko priopćenje, koje uključuje žestoku kritiku SAD-a, objavljeno je tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini povodom Zimskih Olimpijskih igara.


"Kina i Rusija se približavaju"


Kritenbrink je kazao da susret i zajedničko priopćenje odražavaju pristup koji Kina i Rusija imaju već neko vrijeme, odnosno "da se približavaju".


- Susret je trebao biti prilika Kini da ohrabri Rusiju da nastavi s diplomacijom i deeskalacijom u Ukrajini. Ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, a Kina okrene glavu na drugu stranu, to sugerira da je Kina voljna tolerirati ili prešutno podržati napore Rusije da pritišće Ukrajinu, čak i kada sramoti Peking, šteti sigurnosti Europe i riskira globalni mir i ekonomsku stabilnost, poručio je Kritenbrink.

Rusija, jedna od najvećih svjetskih proizvođača fosilnih goriva, jača svoje partnerstvo s Kinom, najvećim svjetskim uvoznikom energenata, uslijed napetosti Moskve i Zapada zbog situacije oko Ukrajine i drugih pitanja.


Washington je odlučio Zimske olimpijske igre diplomatski bojkotirati u znak prosvjeda zbog, kako kažu, kineskog nastavka provođenja genocida protiv muslimanske manjine.


U četvrtak je američki State Department upozorio Rusiju da joj tješnji odnosi s Pekingom neće nadoknaditi posljedice s kojima će se suočiti u slučaju na invazije na Ukrajinu te da će se i kineske kompanije suočiti s posljedicama ako pokušati izbjeći izvozne kontrole nametnute Moskvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!