Pobožnost Križnog puta u Koloseju predvodio papa Franjo

15.04.2022.

23:12

Autor: HRT/IMS

Križni put u Koloseju

Križni put u Koloseju

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Veliki je petak - dan kada se kršćani spominju Kristove smrti na križu. Pobožnost Križnog puta, nakon dvije godine pandemije, ponovno se vratila u rimski Kolosej, a predvodio ju je papa Franjo.


- Gospodine, okreni naša buntovna srca svome srcu kako bismo naučili slijediti planove mira. Potakni protivnike da se rukuju i okuse uzajamni oprost. Razoružaj ruku koju je brat podigao na brata kako bi tamo gdje postoji mržnja procvjetala sloga, kazao je Papa na procesiji, prenosi Vatikan News.

Papa Franjo predvodio je procesiju u kojoj je sudjelovalo više od 10 tisuća vjernika, a na svakoj od četrnaest postaja Križnog puta druga je obitelj nosila križ. U posljednjoj molitvi Papa je zamolio Boga da oproštenje i mir nadvladaju naša "buntovna srca" koja nas žele udaljiti od Boga.

Papa će u subotu navečer će predvoditi uskrsno bdjenje u Bazilici svetog Petra, a u nedjelju ujutro i misu na istoimenom trgu, nakon koje će podijeliti svoj tradicionalni blagoslov "Urbi et Orbi".


Hrvatska televizija prenosila je Križni put iz Rima

- Svečano je i dostojanstveno bilo večeras u Rimu. Nakon dvije godine pandemije, križni put se ponovno umjesto na Trgu svetog Petra mogao se održati tradicionalnom okruženju, u rimskom Koloseju. Velika je simbolika ovog prostora, u 18. stoljeću proglašen je svetim mjestom, simbolom kršćanskog mučeništva i stradavanja. Pobožnost križnog puta predvodio je papa Franjo. Na samom početku pobožnosti mnoštvo okupljenih gromoglasnim pljeskom pozdravilo je Papu. Okupilo se nekoliko desetaka tisuća ljudi ujedinjenih u molitvi i vjeri, a kroz postaje Križnog puta vodilo ih je 15 obitelji zato što je ovo godina obitelji, odnosno godina u kojoj Crkva posebnu pozornost daje obiteljskom zajedništvu. Kroz postaje te obitelji progovarale su o problemima s kojima se obitelji susreću - od financijskih poteškoća do pitanja rastave braka, posvojenja djeteta, boli zbog gubitka djeteta, ali i poteškoća kroz koje obitelji moraju proći zbog strahota rata. Na pretposljednjoj postaji jedno razmatranje zajedno su napisale ukrajinska i ruska obitelj. Dvije žene nosile su križni put i njihovo razmatranje bilo je o boli, smrti i razaranju, rekla je novinarka Dajana Kruneš dodajući da je događaj iz Koloseja prenosilo više od 150 medijskih kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!