Krunidbu britanskog kralja pratit će najveća vojna svečanost u 70 godina

16.04.2023.

08:47

Autor: V.K./HRT/Hina

Charles III.

Charles III.

Foto: Dan Kitwood / Pool via REUTERS

Krunidba britanskog kralja Charlesa III. i kraljice Camille bit će popraćena najvećom vojnom ceremonijom u posljednjih 70 godina, pri čemu će više od 6000 muškaraca i žena iz oružanih snaga sudjelovati u povijesnom događaju kraljevske obitelji.

Mornari, vojnici i avijatičari iz Velike Britanije i Commonwealtha, saveza zemalja koji uglavnom čine britanske kolonije, pratit će Charlesa i Camillu do londonske Westminsterske opatije, gdje će se održati krunidba 6. svibnja.

Više od 60 zrakoplova britanske mornarice, vojske i zrakoplovstva će kasnije tog dana šest minuta prelijetati iznad avenije The Mall u središtu Londona.

Počasna paljba čut će se povodom trenutka krunidbe kralja u svim krajevima Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Edinburgh, Cardiff i Belfast.

Raspoređeni brodovi ratne mornarice i više od 400 ljudi na 13 lokacija pucat će 21 puta dok će se u tvrđavi Tower of London pucati 62 puta, a na paradnom prostoru Horse Guards Parade čut će se paljba šest topova.

Gotovo 400 pripadnika oružanih snaga iz barem 35 država članica Commonwealtha će također sudjelovati u obilježavanju povijesnog trenutka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!