11:50 / 15.02.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kuleba: Ukrajina i zapad uspjeli su spriječiti "eskalaciju" krize s Rusijom

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitro Kuleba

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitro Kuleba

Foto: Valentyn Ogirenko/Pool / REUTERS

- Ukrajina i Zapad uspjeli su spriječiti rusku "eskalaciju", rekao je u utorak šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, nedugo nakon vijesti da su se ruske snage raspoređene u blizini ukrajinskog teritorija počele povlačiti.

- Zajedno s našim partnerima, uspjeli smo spriječiti bilo kakvu novu rusku eskalaciju, rekao je ministar.

No on ipak smatra da je još prerano za konstataciju da su zaista smanjene napetosti u toj krizi koja potresa Europu od kraja 2021. godine.

- Situacija je i dalje napeta, ali pod kontrolom, rekao je Kuleba, dan nakon što je Kijev posjetio njemački kancelar Olaf Scholz kojeg se u utorak očekuje u Moskvi.

- Rusija cijelo vrijeme daje razne vrste izjava, pa zato imamo pravilo: povjerovat ćemo u deeskalaciju kada budemo vidjeli povlačenje postrojbi, rekao je.

Nakon višetjednih napetosti, Rusija je u utorak objavila da je počela povlačiti u vojarne dio vojnika raspoređenih u blizini ukrajinske granice.

Zapad strahuje da prijeti ruska invazija na Ukrajinu. Rusija tvrdi da nema namjeru napasti, ali traži sigurnosna jamstva uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće ući u NATO.

Zapad je to odbio, ali je predložio pregovore o drugim pitanjima kao što su kontrola naoružanja i sigurnost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!