Lavrov: Rusija će tražiti da NATO kaže hoće li ispuniti sigurnosne obveze

30.01.2022.

13:23

Autor: I.B./Hina

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Rusija će tražiti od NATO-a da jasno kaže namjerava li provesti ključne sigurnosne obveze, rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nakon što je Moskva rekla da odgovor NATO-a na ruske zahtjeve nije dovoljan.

Rusija je prisilila obrambeni savez predvođen Sjedinjenim Državama i Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u kojoj je 57 članica na pregovore o regionalnoj sigurnosti nakon što je nagomilala otprilike 100.000 vojnika blizu Ukrajine, iako poriče da planira invaziju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da SAD i NATO nisu uvažile glavne sigurnosne zahtjeve Moskve, ali i da je Rusija spremna nastaviti pregovore.

- Danas, putem ministarstva vanjskih poslova, šaljemo službeni zahtjev našim kolegama u Savezu i OESS-u, u kojemu ih pozivamo da objasne kako namjeravaju provesti (njihovu) obvezu da ne jačaju vlastitu sigurnost nauštrb sigurnosti drugih, rekao je Lavrov na državnoj televiziji.

- Ako to ne planiraju učiniti, onda neka objasne zašto. To će biti ključno pitanje u određivanju naših budućih prijedloga, o čemu ćemo izvijestiti predsjednika Vladimira Putina, rekao je Lavrov.

Rusija će od Zapada tražiti ne samo obećanja, nego i pravno obvezujuća sigurnosna jamstva, "koja će osigurati sigurnost na cijelom europskom kontinentu, uz puno i jednako uvažavanje legitimnih interesa Rusije", rekao je Lavrov.

Rusija traži od NATO-a da povuče svoje snage i oružje iz istočne Europe i ne dopusti da Ukrajina, bivša sovjetska država, ikada postane članica tog vojnog saveza.

Washington i njegovi saveznici u NATO-u odbacuju te zahtjeve, ali kažu da su spremni razgovarati o drugim temama poput kontrole naoružanja i načina za izgradnju povjerenja.

NATO ne planira rasporediti borbene snage u Ukrajinu, koja nije članica NATO-a, u slučaju ruske invazije, izjavio je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

- Ne planiramo rasporediti borbene snage NATO-a u Ukrajinu (...) usmjereni smo na pružanje potpore, rekao je Stoltenberg za BBC.

- Postoji razlika između članstva u NATO-u te snažnog i vrlo cijenjenog partnera poput Ukrajine. U to nema sumnje, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!