22:16 / 28.01.2022.

Autor: HRT/HINA/AFP

Zelenskij poručuje Zapadu da ne širi paniku; Lavrov - rata neće biti ako ovisi o Rusiji

Na ukrajinsko-ruskoj granici

Na ukrajinsko-ruskoj granici

Foto: Press Service of the 35th Separate Naval Infantry Brigade/Press Service of the Joint Forces Operation/Sergey Pivovarov / REUTERS

Nakon što je SAD odbacio ključni zahtjev Moskve da NATO isključi mogućnost ulaska Ukrajine u vojno-obrambeni savez, ponudivši Rusiji "ozbiljan diplomatski put", u razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom ruski je predsjednik Vladimir Putin optužio Zapad da ignorira rusku zabrinutost za sigurnosno stanje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Zapad da ne stvara paniku zbog gomilanja ruskih vojnika na granicama njegove zemlje, jer upozorenja o skoroj invaziji dovode ukrajinsko gospodarstvo u opasnost.

Više od sto tisuća ruskih vojnika raspoređeno je od kraja 2021. uz ukrajinsku granicu, što je za Washington znak da je invazija moguća u neposrednoj budućnosti.

- Mogućnost napada postoji, ona nije nestala i nije manje ozbiljna nego u 2021., ali mislimo da eskalacija nije veća nego što je bila lani, rekao je ipak Zelenskij na tiskovnoj konferenciji.

Ne treba nam ta panika, istaknuo je, pozivajući Rusiju da pokaže da neće napasti.

- Najveća opasnost za Ukrajinu trenutačno je destabilizacija stanja unutar zemlje, ocijenio je.

video thumb

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da "neće biti rata ako to ovisi o Ruskoj Federaciji". Ali nećemo dopustiti da se naši interesi grubo gaze i ignoriraju, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!