16:43 / 26.08.2021.

Autor: P.F./Hina

Libanon: Izdan nalog za privođenje premijera u ostavci

Bejrut

Bejrut

Foto: ISSAM ABDALLAH / Reuters

Sudac zadužen za istragu o razornoj eksploziji prošle godine u Bejrutu izdao je nalog za privođenje bivšeg premijera Hassana Diaba koji u četvrtak nije došao na saslušanje, rekao je agenciji France Presseu pravosudni izvor.

Diab je početkom srpnja optužen zajedno s trojicom bivših ministara. Sudac Tarek Bitar naredio je sigurnosnim snagama da privedu Hassana Diaba na sljedeće saslušanje zakazano za 20. rujna, doznaje se od istog izvora.

Eksplozija više stotina tona amonijeva nitrata koji je, po priznanju same vlade,  bez sigurnosnih mjera godinama bio uskladišten u luci, dogodila se 4. kolovoza 2020., pri čemu je poginulo 214 ljudi, više od 6500 je ozlijeđeno i uništene čitave četvrti u glavnom gradu.

Sudac Bitar je u srpnju zatražio od parlamenta da ukine imunitet trojici zastupnika koji su obnašali ministarsku dužnost, zbog kaznenog progona zbog moguće namjere ubojstva, nemara i propusta.

Parlament zasad odbija ukinuti imunitet dotičnim parlamentarnim zastupnicima, a ministar unutarnjih poslova nije odobrio Bitaru saslušanje ravnatelja službe za opću sigurnost Abbasa Ibrahima.

Političku vrhušku optužuju da čini sve kako bi omela istragu i spriječila podizanje optužnica.

Odluka koju je sudac Bitar donio u četvrtak, a koju moćna proiranska šijitska stranka Hezbollah kritizira ocjenjujući je "politizacijom" istrage, dolazi dan pošto su čelnici Ministarskog vijeća poslali pismo u kojem se pozivaju na ustavne zapreke kako bi opravdali Diabovu odluku da ne dođe na saslušanje.

Nakon što su odlučno odbile međunarodnu istragu, libanonske vlasti su nakon optužbi protiv visokih dužnosnika razriješile dužnosti prvog suca zaduženog za taj predmet Fadija Sawana. 

Hassan Diab je predao ostavku nekoliko dana nakon eksplozije, ali i dalje vodi vladu koja upravlja tekućim poslovima pošto nije formirana nova vlada u toj zemlji pritisnutoj političkim i gospodarskim problemima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!