Litva počela postavljati žičanu ogradu zbog priljeva migranata iz Bjelorusije

23:07 / 09.07.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

Migranti

Migranti

Foto: Flavio Gasperini / SOS MEDITERRANEE/Handout via REUTERS

Litva je počela postavljati žičanu ogradu na svojoj granici s Bjelorusijom, suočena s naglim rastom broja ilegalnih ulazaka u zemlju.

- Postavljanje žičane barijere počelo je danas i prema planu ukupno će biti dugačka 550 kilometara, rekla je u petak ministrica unujtarnjih poslova Agne Bilotaite, kako prenosi agencija BNS.

- Također je donesena odluka da se izgradi ograda na granici s Bjelorusijom. Mislimo da to možemo učiniti dovoljno brzo, a takva ograda košta otprilike 41 milijun eura, kazala je Bilotaite.

Glasnogovornik pograničnih snaga rekao je da će vojnici postaviti fizičku barijeru nedaleko od grada Druskininkaia, u blizini graničnog trokuta s Bjelorusijom i Poljskom.

Taj dio granice dug je 30 kilometara, izjavio je on u Vilniusu u petak, prenosi BNS.

Bjelorusija je odlučila dopustiti migrantima da prelaze u Litvu kao odgovor na europske sankcije uvedene nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti na bjeloruski teritorij kako bi uhitio blogera disidenta koji se nalazio u njemu.


- Litva ima gotovo 680 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom. Po službenim podacima, više od 1500 ljudi je uhvaćeno, od kojih 37 u 24 sata, priopćile su u petak pogranične snage.

Većina izbjeglica dolazi iz bliskoistočnih i afričkih zemalja i već su zatražili azil u Litvi.

Vlada je već proglasila izvanredno stanje kako bi jednostavnije i brže reagirala. U petak je dogovorila zakonske amandmane koji bi trebali ubrzati postupak screeninga, a idući korak je njihovo odobravanje u parlamentu.

Litavski predsjednik Gintanas Nauseda sazvao je sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost za ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!