Promjene Izbornog zakona u BiH, što će odlučiti visoki predstavnik?

25.07.2022.

11:30

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Povjesničar Ivica Lučić

Povjesničar Ivica Lučić

Foto: Studio 4 / HRT

Unatoč otvorenom protivljenju Bošnjaka vezano za izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje je želi provesti "visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt" za tu zemlju čini se kako će se nametnuti rješenje o kojima se nije mogao pronaći dogovor. Što su tzv. "Bonske ovlasti" koje će biti poznate do 1. Kolovoza i zašto Bošnjačke političke stranke i političari o tome ne žele niti čuti i što s tim dobivaju Hrvatske stranke u toj zemlji? 

Sve što postoji u Bosni i Hercegovini uglavnom je nametnuto

Povjesničar prof. dr. sc. su Ivica Lučić kazao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako su tzv. "Bonske ovlasti" ovlasti visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, kojima može između ostalog, nametati razne odluke.

- Kao što su vrlo često, već koristili prethodnici, sadašnjeg visokog predstavnika, poručio je.

Dodao je kako se u Bosni i Hercegovini sve tri strane nisu mogle dogovoriti oko ničega.

- Sve što postoji u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju Ustav, zakoni, uglavnom je sve nametnuto, rekao je Lučić. 

Promjena je mala, ali je važna za Hrvate 

Na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine doneseno je preko stotinu amandmana, a sve odluke su išle na štetu Hrvata.

- Sve su išle da bi se zadovoljila nekakva funkcionalnost, jačanje države, naglasio je.

Hrvatska politika je sudjelovala u uništenju Hrvata u Bosni i Hercegovini

Prof. dr. sc. su Ivica Lučić

Je li kraj manipulaciji da bi hrvatski narod predstavljali bošnjački političari u tamošnjem parlamentu ili Hrvati koji slijepo provode bošnjačku politiku? Lučić je istaknuo kako nažalost, nije to kraj, već je to samo jedna mala promjena, koja je jako važna.

Važna je zbog toga, što se jedna paradigma funkcioniranja, već dvadesetak godina, prestaje i mijenja.

- Nestankom te paradigme, vjerojatno će splasnuti euforija bošnjačkog nacionalizma i islamizma, koji je vrlo blisko povezan s njim. Prestat će te špekulacije i manipulacije, koje se uglavnom rade preko nekih vanjskih institucija, naglasio je povjesničar Lučić. 

"Hrvatska politika je sudjelovala u uništenju Hrvata"

Izmjene Izbornog zakona mogle bi se odnositi na izbor predstavnika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na to su bošnjački političari odgovorili histeričnim izjavama, doslovno, govorom mržnje.

Povjesničar prof. dr. sc. su Ivica Lučić rekao je kako je dobro da ta situacija nije prošla "ispod radara" hrvatske javnosti.

- Dobar dio procesa o kojem sam govorio, pogotovo u razdoblju od 2000. do 2010. godine, Hrvatska politika je sudjelovala u uništenju Hrvata u Bosni i Hercegovini. U tome je sudjelovao i sadašnji predsjednik Republike u dva mandata. Ova promjena bi bila barem mali povratak u normalu, poručio je.

Bakir Izetbegović poručuje - ova izmjena za nas je luđačka košulja. Tvrdi da uvođenje praga od tri posto, znači da manjinski narodi u određenim županijama, neće imati svoje predstavnike.

Lučić je dodao kako Bakira Izetbegovića nije uopće briga za manjinske narode, njega nije briga za Hrvate u Sarajevu ili Tuzli. Izmjena Izbornog zakona je vrlo bitan za Hrvate. Hrvati u BiH samo žele da se provodi Ustav.

Reuf Bajrović smatra da je izmjena Izbornog zakona gore nego treći entitet.

- Zapravo, za njega, doista i je, jer iz perspektive iz koje on vidi Bosnu i Hercegovinu, je gore. Ove promjene Izbornog zakona, vraćaju se samo na ustavne postavke, poručio je Lučić.


"Hrvatska politika treba postići konsenzus"

Povjesničar prof. dr. sc. su Ivica Lučić komentirao je i sukob Milanovića i Plenkovića oko vitalnih političkih pitanja Hrvata u BiH.

Dodao je kako hrvatska politika treba postići konsenzus glede položaja Hrvata u BiH.

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda, a nije to samo bošnjačka država. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!