Plenković: Svaka Milanovićeva izjava šteti Hrvatima u BiH

25.07.2022.

Zadnja izmjena 12:58

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/I.Z./HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u BiH

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otputovao je u Bosnu i Hercegovinu. Jutros je u Mostaru posjetio Biskupski ordinarijat i sastao se s mons. Petrom Palićem, biskupom Mostarsko-duvanjske i upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Plenković se sastao i s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem. 

Plenković: Želimo da ozračje uoči izbora bude što mirnije

Hrvatski predsjednik Vlade nakon sastanka s Draganom Čovićem rekao je kako su predstavnici Vlade došli u Bosnu i Hercegovinu kao prijatelji BiH, dodavši da je Hrvatska drugi ulagač u toj državi.

- Tu su brojne naše kompanije koje pridonose gospodarskom rastu, poručio je.

- Želimo da opće ozračje uoči izbora 2. listopada bude što mirnije, da bude demokratska debata tijekom kampanje. Nama je žao što nije na razini političkih stranaka postignut dogovor o izbornoj reformi. Mislili smo da je dijalog najbolji način da će doći do rješenja, kazao je hrvatski predsjednik Vlade.

- Smatramo da je prema onome što znamo smjer koji je Schmidt naumio uzeti, dobar i koristan za BiH te da je uravnotežen. Vjerujem da bi jedan takav potez doveo do formiranja predstavničkih tijela, a kasnije izvršne vlasti, naglasio je Plenković.

Plenković je istaknuo da je Hrvatskoj u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivan narod, biti ravnopravni, istaknuo je.Vjerujem da će Pelješki most dodatno osnažiti veze Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Plenković se osvrnuo i na sutrašnje otvaranje Pelješkog mosta. Dodao je kako vjeruje da će taj projekt dodatno osnažiti veze Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osim što će Hrvatska mostom ostvariti strateški cilj, rasteretit će se i Neum. Hrvatski predsjednik Vlade kazao je kako je Hrvatska ponosna, ali da želi još užu suradnju s BiH.

Plenković se pohvalio konkretnim potporama Hrvatske BiH.

- Zato ćemo danas obići još niz gradova gdje je hrvatska Vlada podupirala brojne projekte. Samo ove godine investirali smo preko petsto milijuna kuna. Financirali smo, financiramo i sufinancirat ćemo bolnicu u Mostaru, dovršetak HNK u Mostaru jer simbolizira identitet i Sveučilište u Mostaru, kazao je.

Plenković je rekao kako se nada da će nadolazeći izbori, biti odskočna daska za dobivanje statusa kandidata za Europsku uniju.  


Čović: Hrvatska želi uzeti BiH pod ruku i pomoći joj

Čović je kazao da će se odmah nakon izbora formirati vlast kako bi se izbjegla kriza.

- Uvjeren sam da možemo razumjeti da je ovo minimalni pokušaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u Bosne i Hercegovine, dodao je Čović.

- Što se tiče pravnog temelja, on je nesporan. Što se tiče sadržaja odluka Schmidta, riječ je o dobrom smjeru. Poanta ustava BiH koji je nastao nakon velikosrpske agresije gdje su Hrvati i Bošnjaci glasali za neovisnu BiH, gdje je Washingtonski sporazum okončao grozan sukob između Hrvata i Bošnjaka, a poanta ustava je uključivost. Europske unija je budućnost Bosne i Hercegovine, a Hrvatska želi uzeti BiH pod ruku i pomoći joj u tom smjeru, rekao je. 


Želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima, to je šansa za BiH

Dragan Čović

Plenković: Hrvatska je od prvog dana osudila rusku agresiju

Hrvatski predsjednik Vlade komentirao je i rat u Ukrajini.

- Hrvatska je od prvog dana osudila rusku agresiju na Ukrajinu. Hrvatska je članica EU-a, Finska i Švedska su članice EU-a. Ako one u strahu za sigurnost žele napustiti politiku neutralnosti i priključiti se NATO-u, Hrvatska će ih u tome podržati. Bit ćemo među samo petnaest država koji su i u NATO-u, Schengenu, Eurozoni. A tako možemo bolje pomoći Bosni i Hercegovini, naglasio je. 

Čović:  Želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović komentirao je Milanovićevu izjavu da Plenkovićev dolazak u BiH ništa ne znači, ali i odnosima Bošnjaka i Hrvata.

- Ne zaslužuju ovakvi komentari i izljev nezadovoljstva. S visokim predstavnikom su dogovorene osnovne stvari. Mislim da time političko Sarajevo razotkriva neke stvari da nas se izbaci kao najmalobrojniji narod iz Federacije. Nadam se da to neće naštetiti nama u Bosni i Hercegovini. Moramo poslati poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima, to je šansa za BiH. Želimo vratiti dobre odnose hrvatskog i bošnjačkog naroda, poručio je.

Plenković je dodao da je povjerenje Bošnjaka i Hrvata preduvjet kvalitetnog funkcioniranja Bosne i Hercegovine.

- Hrvati moraju biti ravnopravan narod u BiH. Želimo ovaj pristup, visoki predstavnik ima vrlo uravnotežen prijedlog. On ne radi iskorak samo prema jednom narodu, već paket dobar za sve, poručio je Plenković. 

Plenković: Svaka Milanovićeva izjava šteti Hrvatima u BiH

Hrvatski predsjednik Vlade osvrnuo se na Milanovićevu izjavu da je odlazak Plenkovića u Bosnu i Hercegovinu njegov PR.

- Ja sam zločinitelj? Kako? Ako je ovo PR, što su onda njegovi boravci u BiH? Ako je ovo PR, da ostane most u Svilaju, da se izgradi Pelješki most. On je bio protiv toga. Njegove floskule su krajnje beskorisne i štetne. Ako je netko u stanju tjednima i mjesecima besprizorno vrijeđati visokog predstavnika, onda taj ne želi dobro BiH. Neka mi neki PR stručnjak objasni kakva je korist od toga. Samo čini štetu. I dobro je da Hrvati u BiH to shvate. Trebaju shvatiti da svaka njihova izjava šteti njima i udaljava partnere i saveznike, poručio je hrvatski predsjednik Vlade. 

Na kraju se Plenković osvrnuo na kritike liječnika, dodavši da je njegova Vlada povećala plaće u javnom i državnom sektoru kao nijedna Vlada dosad.

- Da nas netko kritizira da nismo povećali plaće, to nije točno, zaključio je. 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović na početku tiskovne konferencije zahvalio je hrvatskom predsjedniku Vlade što je danas podsjetio Bosnu i Hercegovinu. Dodao je kako je ovaj posjet planiran već neko vrijeme.

Zahvalio je što je Vlada Republike Hrvatske pomogla u gašenju požara na Blidinju.

Hoće li Christian Schmidt iskoristiti svoje tzv. "Bonske ovlasti"? 

HRT-ov novinar Gordan Žvanović kazao je u podnevnom Dnevniku HTV-a kako lokalni mediji u BiH nagađaju da bi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, nakon povratka iz Njemačke, mogao iskoristiti svoje tzv. "Bonske ovlasti" i uvesti promjenu u izmjeni Izbornog zakona.

Navodno je riječ o malim izmjenama, ali ključna promjena, tvrdi se, bila bi uvođenje izbornog cenzusa od tri posto za delegiranje u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

- To bi u praksi pomoglo Hrvatima da se spriječi njihovo preglasavanje u Federaciji. Protiv takvog prijedloga, odnosno protiv takve izmjene protive se bošnjački političari. Pritisak na Christiana Schmidta, ali i na hrvatskog predstavnika izvršila je islamska zajednica u BiH, poručio je HRT-ov novinar.

Predstavnici dvanaest hrvatskih stranaka okupljeni u Hrvatski narodni sabor, apelirali su na Međunarodnu zajednicu da spriječi daljnju eskalaciju krize i da spriječi nasilje na koje pozivaju pojedine bošnjačke stranke, udruge i aktivisti. A sve kako bi spriječili promjenu Izbornog zakona.

Plenković i Čović razgovaraju i o projektima i programima za Hrvate u Bosni i Hercegovini za koje je hrvatska Vlada ove godine izdvojila 32.5 milijuna kuna. 

Premijera Plenkovića dočekao je biskup Palić 

Premijera Plenkovića biskup Palić dočekao je ispred biskupskog Ordinarijata u Mostaru, a nakon toga su razgovarala dva izaslanstva. S biskupom Palićem i drugim svećenicima iz Hercegovine bio je i Zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Za danas navečer najavljen je i prosvjed ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

Dio medija i javnosti u Sarajevu povezuje Schmidtove poteze s lobiranjem iz Zagreba i premijera Plenkovića. 

 Plenković s ministrima posjetio Biskupijski ordinarijat u Mostaru

Plenković s ministrima posjetio Biskupijski ordinarijat u Mostaru

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Posjetit će Čitluk, Čapljinu, Stolac i Ravno

Hrvatski premijer će tijekom dana posjetiti Čitluk, a u Čapljini će obići obnovljenu tvornicu keksa i vafla Lasta iz Čapljine. Predviđen je i posjet Stocu i Ravnome.

Uz premijera u izaslanstvu su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar branitelja Tomo Medved, mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Plenković boravi u Bosni i Hercegovini

Plenković boravi u Bosni i Hercegovini

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!