BiH: Christian Schmidt mogao bi nametnuti rješenja o kojima se političari nisu mogli dogovoriti

21.07.2022.

19:57

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U fokusu bosanskohercegovačke javnosti već danima je namjera visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da do kraja mjeseca iskoristi tzv. Bonske ovlasti i izmjeni Izborni zakon. O tome je u Dnevniku HTV-a iz Sarajeva izvijestio Ilko Barbarić.

- U diplomatskim krugovima u Sarajevu intenzivno se razgovara o namjeri visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne odluku o izmjeni izbornog zakonarstva BiH. Doznajemo da bi to trebalo biti sveobuhvatno i cjelovito rješenje kojim bi se zadovoljio u BiH toliko važan princip građanskog i nacionalnog, međutim iznenađuje duboka podijeljenost bosanskohercegovačke političke javnosti, ali i medijske kada je u pitanju najava ove odluke, izvijestio je.


Oni radikalniji, što se moglo vidjeti u medijima i na društvenim mrežama, prijete i prozivaju Christiana Schmidta, u nekim političkim krugovima i pozivaju narod da se izađe na ulice ako se dogodi nešto takvo, a Schmidta prozivaju čak i "ruskim čovjekom". Sve to ostavlja duboki trag u BiH.


Hrvatski sabor BiH osudio je prijetnje i sve što se ovih dana vidjelo u medijima i poziva Christiana Schmidta da donese odluku kako bi se spriječilo dalje, kako kažu, političko nasilje nad Hrvatima u BiH na izborima, ali i nakon toga, i urušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, rekao je Barbarić.


Informacije o tome da će visoki predstavnik iskoristiti svoje ovlasti komentirao je premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da se nada kako će se tim izmjenama osigurati funkcioniranje Bosne i Hercegovine, kao i ravnopravan status Hrvata u toj državi.


- Važno je da u ovom trenutku pred izbore koji su raspisani 2. listopada prema informacijama koje vidite i u medijima visoki predstavnik Christian Schmidt nastoji ispraviti određene pogrešne odluke njegovih prethodnika otprije rekao bih 20 godina i na taj način osigurati pravično, učinkovito formiranje predstavničkih institucija vlasti u BiH, a osobito na razini Federacije BiH nakon listopadskih izbora. Dosta su indikativne reakcije političkih stranaka, mislim da je ovakav smjer prema informacijama koje smo svi skupa vidjeli ispravan smjer, i ja vjerujem da će g. Schmidt napraviti ono što se nažalost propustilo u pregovaračkom procesu koji je trajao još od onog dogovora za postizanje izbora u Mostaru, to je sad već više od 2 godine, naveo je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!