Lula: Svake noći se pitam zašto zemlje moraju koristiti dolar kao rezervnu valutu

14.04.2023.

10:09

Autor: HRT/B.B.B.

Luiz Inácio Lula da Silva u Šangaju

Luiz Inácio Lula da Silva u Šangaju

Foto: Gao Feng / XINHUA

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva pozvao je zemlje u razvoju da dolar zamjene vlastitim valutama kada se radi o međunarodnoj trgovini. Time se pridružio glasovima iz Pekinga koji također pozivaju Svijet da zaustavi dominaciju dolara na svjetskim tržištima, prenosi Financial Times.

Tijekom prvog službenog posjeta Kini, tj. otkad je preuzeo upravljanje Brazilom u siječnju, Lula je pozvao zemlje BRICS-a koje uz Brazil, Kinu i Rusiju obuhvaćaju Indiju i Južnoafričku Republiku, da stvore vlastitu valutu koja bi pridonijela ravnopravnijoj međunarodnoj trgovini.

- Svake noći se pitam zašto zemlje moraju koristiti dolar kao rezervnu valutu, rekao je Lula prilikom ostrašćenog govora u "Banci za novi razvoj" iz Šangaja, poznatijoj i kao "BRICS Banka".

- Zašto ne možemo trgovati vlastitim valutama, pita se Lula. Tom prilikom privukao je snažan pljesak brazilskog i kineskog izaslanstva.

- Tko je odlučio da je dolar glavna valuta nakon nestanka zlatnog standarda, dodao je Lula.

Lulin poziv na odbacivanje ovisnosti o dolaru, zajedno s potezima Pekinga, u središte pozornosti postavljaju korištenje Yuana u trgovini između ove dvije zemlje.

Topla dobrodošlica u Šangaju dolazi u trenutku kada novi lijevi vođa Brazila želi pokazati zaokret po pitanju vanjske politike. Očito je da se fokus s bilateralnih veza sa SAD-om, Izraelom i Mađarskom prebacio na multilateralnu povezanost, kako sa zapadom, tako i istokom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!