11:17 / 03.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Macron će o Ukrajini razgovarati s Putinom, Zelenskim, Dudom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Foto: Yoan Valat / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarat će u četvrtak s kolegama iz Rusije, Ukrajine i Poljske, što je nakon njegova razgovora s američkim predsjednikom nastavak diplomatske inicijative da se politički razriješi kriza na rusko-ukrajinskoj granici.

Zapad od kraja 2021. optužuje Moskvu da je nagomilala desetke tisuća vojnika blizu ukrajinske granice radi moguće invazije, a Rusija odbacuje takve namjere i traži od zapadnog saveza NATO-a jamstva za vlastitu sigurnost.


Nakon videokonferencije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o Ukrajini, Emmanuel Macron će u rano poslijepodne telefonski razgovarati s poljskim kolegom Andrzejem Dudom, a navečer s ruskim Vladimirom Putinom te ukrajinskim Volodimirom Zelenskim, najavila je Elizejska palača.


- Prioritet je pronaći politički put izlaska iz krize te deeskalirati napetosti na granici, rekao je Macron. 


- U telefonskom razgovoru vođenom kasno u srijedu navečer, američki predsjednik Joe Biden i Macron obvezali su se na snažnu koordinaciju i dogovor između europskih partnera i saveznika, priopćila je Elizejska palača.


Razgovarali su, osim o diplomatskim naporima, i o pripremama za nametanje brzih i strogih ekonomskih sankcija Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, objavila je Bijela kuća.


Emmanuel Macron je naznačio da bi mogao putovati u Moskvu te možda u Kijev idućih dana.


- Ništa ne isključujem jer mislim da je uloga Francuske koja ovaj semestar predsjeda Vijećem Europske unije, pokušati graditi zajedničko rješenje, rekao je.


Kako se to u diplomatskom žargonu naziva diplomatski balet šefova država i vlada između Moskve i Kijeva nastavlja se u pokušaju deeskalacije napetosti.


Početkom tjedna u Kijevu je boravio britanski premijer Boris Johnson, a uskoro u Moskvu kani putovati njemački kancelar Olaf Scholz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!