23:05 / 22.02.2022.

Autor: HRT/HINA/DPA

Mađarska raspoređuje vojnike na granicu s Ukrajinom

Ukrajinske snage

Ukrajinske snage

Foto: Gleb Garanich/Press service of the Ukrainian Armed Forces General Staff / REUTERS

Mađarska raspoređuje vojnike na svoju granicu s Ukrajinom dok se priprema za mogući priljev izbjeglica koje bježe od sukoba s Rusijom, izvijestila je u utorak državna novinska agencija MTI pozivajući se na ministra obrane.

U slučaju eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini, borbe bi se mogle proširiti i na Kijev, a zatim dalje na zapad prema Mađarskoj, prenosi MTI riječi ministra obrane Tibora Benköa. Granica između Mađarske, koja je članica Europske unije, i Ukrajine duga je oko 140 kilometara.

Mađarske oružane snage moraju biti spremne spriječiti oružane skupine da uđu na mađarski teritorij i nositi se s priljevom izbjeglica, uključujući pružanje humanitarne pomoći, rekao je Benkö.

Nije iznio detalje o broju vojnika koji se šalju prema granici.

Poljska, koja također dijeli granicu s Ukrajinom, rekla je da priprema skloništa za hitne slučajeve kako bi pomogla raseljenim osobama koje će bježati od nasilja ako Rusija napadne. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!