Majmunske boginje i dalje predstavljaju globalnu zdravstvenu krizu

01.11.2022.

18:16

Autor: V.K./HRT/Hina

Majmunske boginje

Majmunske boginje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Epidemija majmunskih boginja i dalje predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, što je najviša razina upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), priopćio je u utorak krizni odbor UN-ove agencije.

Oznaka WHO-a - "javnozdravstvena kriza od međunarodnog značaja (PHEIC)", osmišljena je kako bi pokrenula koordinirani međunarodni odgovor i oslobodila sredstva za suradnju na dijeljenju cjepiva i liječenja.

WHO je u srpnju objavio da brzo širenje majmunskih boginja predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.

Majmunske boginje tipično počinju simptomima sličnima gripi kao što su groznica, jaka glavobolja i oticanje limfnih čvorova.

Nakon jednog do tri dana na licu i tijelu se razvija osip koji se najprije manifestira u obliku plosnatih lezija, a završava u obliku gnojnih čvorića.

Simptomi mogu trajati dva do četiri tjedna. Majmunske boginje mogu biti smrtonosne, ali prema podacima WHO-a stopa smrtnosti uvelike varira od soja do soja, od gotovo nula do čak 11 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!