22:26 / 23.01.2022.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

U Belgiji prosvjedi protiv COVID potvrda, Irska ukida mjere, Rusija s rekordom novooboljelih

Prosvjedi u Bruxellesu

Prosvjedi u Bruxellesu

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Dok se postavlja pitanje hoće li omikron-varijanta značiti i kraj dugotrajnoj pandemiji, ukupan broj zaraženih u svijetu prešao je broj od 350 milijuna. Broj umrlih se penje prema 5 milijuna 700 tisuća. U Belgiji, uz tsunami zaraženih, su i tisuće ljudi na ulicama u žestokom prosvjedu protiv COVID mjera.


Sve su veće razlike među zemljama – neke imaju vrlo visoku procijepljenost i ukidaju ograničenja. Irska ih je ukinula gotovo sva. Maske su ponegdje obvezne, kao npr. u javnom prijevozu, kinu, kazalištu, ali za sve druge javne prostore nema nikakvih ograničenja.

No u Belgiji je posve drukčija slika. Na ulicama su ponovno prosvjednici. U Bruxellesu deseci tisuća negoduju zbog još strožih mjera. Policija je opet odgovorila suzavcem i vodenim topovima. Za COVID potvrdu Belgijci će morati primiti booster dozu u roku od pet mjeseci. Dio nezadovoljnika širi teorije urote vezane za cijepljenje, drugi su samo protiv COVID potvrda.

- Neka nam kažu istinu, a ne da zaluđuju ljude. Neka se pobrinu za osjetljive skupine, a ostali, zdravi, neka idu na posao, u školu, na zabave, rekao je Stefan Huysegems, prosvjednik iz Bruxellesa. 

- Protivim se COVID potvrdama jer one ne pružaju sigurnost. Radim sa starijim ljudima, koji kažu: oh, pa mogu ići na taj događaj jer je sigurno, postoje COVID potvrde. I onda se zaraze, sljedeći su tjedan bolesni. To je kao da ljude bacate lavovima, reklaje prosvjednica Anneleen De Klerck.

Rusija treći dan zaredom ruši rekord. Golema država s niskom procijepljenošću objavila je da ima više od 63.000 novozaraženih i 679 umrlilh.

Zbog omikrona nova ograničenja uvodi Novi Zeland. Otkazuju se i vjenčanja, pa tako i ono Clarkea Gayforda i njegove izabranice - novozelandske premijerke. 

- I tako se ni moje vjenčanje neće održati. Pridružujem se mnogim Novozelanđanima koji su imali ovakvo iskustvo zbog pandemije i svima koji su s nama u ovome. Žao mi je, izjavila je Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda. 

Za manje od dva tjedna počinju Zimske olimpijske igre u Pekingu. Vlasti su objavile da se u tom gradu delta varijanta i dalje širi, ali omikron je uglavnom zaustavljen. Prvi slučaj zaraze omikronom u tom gradu potvrđen je tek prije 7 dana i od tada je zabilježeno samo šestero zaraženih tom varijantom. Ukupno je u tom razdoblju bilo samo 43 oboljelih.

- Epidemija izazvana omikron-varijantom uglavnom je stabilna, svi zaraženi su u karanteni, i rizik od širenja je ograničen. Širenje delta-varijante u razvojnoj je fazi, s jasnim putovima prijenosa. Uglavnom je riječ o slučajevima povezanima s hladnim lancem opskrbe, kazala je Pang Xinghuo, zamjenica direktora pekinškog centra za prevenciju bolesti.

Hong Kong je povrdio da su od vlasnika preuzeli hrčka koji je pozitivan na koronavirus. Nakon toga je naređeno i trgovinama koje prodaju kućne ljubimce i vlasnicima da predaju hrčke kupljene nakon 22-og prosinca. Dvije tisuće i 200 će ih biti usmrćeno. Danas je grad imao 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!