Malenica u SAD-u: Prioritet suzbijanje kibernetičkog kriminala i korupcije

18.11.2022.

12:14

Autor: Hina/HRT/R.S.

 Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica boravi u službenom posjetu SAD-u, a glavna tema posjeta je suzbijanje kibernetičkog kriminala i pojave novih oblika zlouporaba kriptovaluta, prikupljanje elektroničkih dokaza i učinkovitija borba protiv korupcije.


Malenica se sastao s pomoćnikom glavnog državnog odvjetnika, ministra pravosuđa u SAD-u, Kennethom Politeom i zamjenikom Bruceom Swartzom.


Razgovarali su o jačanju bilateralne suradnje između SAD-a i Hrvatske u području suzbijanja kibernetičkog kriminala i razmjene iskustva u tom području kroz uspostavu kvalitetnijeg zakonodavnog okvira, jačanje pravosudnih institucija i dodatnu obuku pravosudnih dužnosnika za prepoznavanje rizika novih oblika kibernetičkog kriminala.


Na sastanku je naglašena važnost uspostave kvalitetnog zakonodavnog okvira za prikupljanje elektroničkih dokaza i nastavku započetog dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije u pogledu sklapanja sporazuma o prekograničnom pristupu elektroničkim dokazima u pravosudnoj suradnji.


Ministar Malenica istaknuo je da razvoj tehnologije donosi brojne rizike u jačanju kibernetičkog kriminala. Zbog novih inovacija i brzih promjena u tehnološkom razvoju javljaju se novi oblici kriminala zbog čega je važno uspostaviti kvalitetnu transnacionalnu suradnju kako bi se države uspješnije borile protiv kibernetičkog kriminala i zaštitile svoje građane od prijevara i novih oblika zlouporaba, posebno kada je riječ o kriptovalutama.


Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala 


Pomoćnik Polite i zamjenik pomoćnika Swartz dali su punu podršku Hrvatskoj u borbi protiv kibernetičkog kriminala i izrazili spremnost za razmjenu iskustva između SAD-a i Hrvatske, uz potporu programima ICITAP i OPDAT.


Malenica je održao sastanak i sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom. Na sastanku je istaknuta kvalitetna bilateralna suradnja između SAD-a i Hrvatske od uspostave diplomatskih odnosa prije 30. godina i nastavak jačanja partnerskih odnosa dviju država. Uz to, razgovaralo se o potpori proširenju Europske unije na države jugoistočne Europe i važnosti razmjene hrvatskog iskustva u pregovorima oko poglavlja 23. i 24.


S ravnateljicom za globalne politike i programe Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Maggie Nardi ministar je razgovarao o potpori SAD-a programima za pravosudne dužnosnika u području kibernetičkog kriminala i suzbijanja korupcije.


Sa zamjenicom posebnog izaslanika za pitanja holokausta Stacy Bernard Davis Malenica je razgovarao o otvorenim pitanjima vezanima uz povrat imovine židovskoj zajednici te pripremi Hrvatske za predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust.


Ministar Malenica susreo se i s Louisom Becker iz Nacionalnog tima za suzbijanje kriminala vezanih uz kriptovalute te Anthonyem Teelucksinghom iz Odjela za kompjuterski kriminal i intelektualno vlasništvo Ministarstva pravosuđa SAD-a. Razmijenili su iskustva u suzbijanju novih oblika kibernetičkog kriminala i uspostavi posebnih timova za borbu protiv zlouporabe kriptovaluta i novih rizika u tom području, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!