10:53 / 10.12.2018.

Autor: P.F./Hina/HRT

Marakeš: Prihvaćen dokument o migracijama; Božinović za HRT: Moramo gledati u budućnost

-

-

Foto: - / -

Uz predstavnike šefova i vlada te ostale dužnosnike konferencija koja se održava pod okriljem UN-a i Maroka okupila je više od 700 sudionika iz civilnog, privatnog i javnog sektora, ali i migranata.
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvorio je u Marakešu konferenciju koja je okupila predstavnike više od 150 država voljnih potvrditi Globalni kompakt o sigurnim i regularnim migracijama - tzv. Marakeški sporazum.

Ubrzo nakon uvodnih izlaganja Marakeški sporazum je prihvaćen.

"Nakon višegodišnjeg rada na ovom dokumentu, na koji do prije mjesec dana nije bilo neslaganja, postigao se dogovor da se krene u pitanje rješavanja izazova migracija predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice. S njime se sada moraju početi nositi međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi, koji su to propustili učiniti ranije", rekao je ekskluzivno za HRT ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji predstavlja Hrvatsku u Marakešu.

"Hrvatska vodi suverenu politiku. Jasno smo se postavili po pitanju ilegalnih migracija, hrvatska granična policija je ne dopušta. No to nije dugoročno rješenje. Dugoročno rješenje može se postići jedino suradnjom ne samo sa susjednim zemljama nego i zemljama iz kojih ti migranti dolaze. Moramo iskoristiti alate koje imamo i kao članica UN-a, a prije svega kao članica EU-a, da utječemo zajedno s ostalim državama članicama da se europska politika angažira prema zemljama odakle dolaze migranti. Europa nije uvijek i na vrijeme bila svjesna izazova koji su joj pred vratima, tako je bilo 2015. i ne želimo da se to ponovi. Želimo da se to osvijesti u institucijama EU-a", rekao je ministar Božinović.
● 'Marakeš - pitanje na kojemu se dobivaju i gube izbori'
"Dokument govori o tome da država može odrediti što su za nju ilegalne migracije, a što regularne migracije. Moramo gledati u budućnost, gledati prema generacijama koje dolaze, ne možemo im ostavljati nerješena pitanja da bi prikupili neki politički bod", smatra.

Da se UN počeo prije baviti ovim pitanjem možda ne bi bilo onoga čemu smo svjedočili 2015. Ne možete spriječiti da migranti dolaze iz Afganistana ili Pakistana a da niste angažirani na rješavanju problema ondje gdje je on nastao. Kad oni dođu na europsku granicu, onda niste riješili problem, zapravo rješavate posljedice, izjavio je Božinović za HRT.

Svoje izlaganje Božinović će imati drugi dan konferencije, u utorak.

Uz predstavnike šefova i vlada te ostale dužnosnike na visokoj razini konferencija, koja se održava pod okriljem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Kraljevine Maroko, okupila je više od 700 sudionika iz civilnog, privatnog i javnog sektora, ali i migranata koji će se, prema najavama, uključiti u rasprave o novim mogućnostima partnerstva i suradnje među državama po pitanju migracija.

Zekanović jedini prosvjednik u Marakešu protiv kompakta o migracijama

Većina zemalja članica UN-a prihvatila je neobvezujući globalni pakt koji utvrđuje kako bolje upravljati migrantskim valovima, objavio je marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita kao domaćin UN-ove konferencije u Marakešu. Nije bilo službenog glasovanja.

Pakt je podržalo manje zemalja nego što je počelo rad na njemu

U srpnju sve 193 zemlje članice UN-a, osim SAD-a finalizirale su Globalni kompakt za sigurnu, urednu i regularnu migraciju kako bi se bolje upravljalo migracijama.

Otada je tekst izložen kritikama, i to uglavnom ultradesnih europskih političara koji tvrde da bi prihvaćanje tih mjera rezultiralo porastom migracija iz Afrike i arapskih zemalja. Najmanje šest zemalja članica Europske unije, većinom bivših komunističkih zemalja istočne Europe, odbacilo je pakt.

Gutteres pozvao svjetske čelnike da udahnu život dogovorenim ciljevima

U uvodnom govoru Guterres je uputio na neke česte predrasude u vezi migranata i zahvalio svima koji su na konferenciju došli kako bi dogovorili zajednički pristup međunarodnim migracijama u svim njezinim dimenzijama.
Sudionicima je poručio da njihovo sudjelovanje na konferenciji pokazuje važnost koju međunarodna zajednica pridaje potrazi za boljim upravljanjem migracijama, pristupom temeljenim na načelima državne suverenosti, dijeljenja odgovornosti, nediskriminacije i ljudskih prava.

Glavni tajnik UN-a pozvao je svjetske čelnike da udahnu život dogovorenim ciljevima i pokažu važnost Globalnog kompakta dok uspostavljaju i provode migracijske politike u vlastitim zemljama, kao i zajednicama iz kojih migranti potječu, kroz njih prolaze ili u njih žele doći.

Arbour: Ponovno potvrđivanje vrijednosti iz Povelje UN-a

Uoči otvorenja konferencije posebna predstavnica Ujedinjenih naroda za međunarodnu migraciju i glavna tajnica Međuvladine konferencije Louise Arbor istaknula je da je "prihvaćanje Migracijskog sporazuma ponovno potvrđivanje vrijednosti i načela utjelovljenih u Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava".

Dodala je i da će provođenje Globalnog kompakta "zauvijek promijeniti način na koji međunarodna zajednica upravlja ljudskom mobilnošću", ali i da će ostati "referenca za sve buduće inicijative koje se bave prekograničnim kretanjem ljudi".

Božinović u Marakešu: Ilegalne migracije nećemo dopuštati, uzrok riješiti na izvorištu

Osim glavnog tajnika UN-a, na otvorenju konferencije govore su održali i predsjednica UN-ove Glavne skupštine María Fernande Espinosa Garcés, predsjednik Međunarodne organizacije poslodavaca Erol Kiresepi i kanadska aktivistica i suosnivačica organizacije OneChild Cheryl Perera.

Poticanje kreativnog i kooperativnog razmišljanja u vezi Globalnog kompakta

Organizatori ističu da će se konferencija usredotočiti na poticanje kreativnog i kooperativnog razmišljanja u vezi cijelog spektra ciljeva Globalnog kompakta s posebnim raspravama o provedbi, inovacijama i partnerstvima. Osim toga plenarna rasprava pružit će državama članicama mogućnost da službeno objavljuju inicijative i potvrđuju svoje političke obveze prema Kompaktu.
Usporedno s plenarnim sastankom održat će se i dva dijaloga koja će okupiti paneliste iz raznih sektora na visokoj razini.

Izradi Globalnog kompakta o migracijama prethodilo je prihvaćanje Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016., a obilježilo ju je i povlačenje nekih zemalja predvođenih SAD-om koje su već potkraj prošle godine prestale sudjelovati u izradi dokumenta.

Globalni kompakt definira 23 cilja koja pokrivaju sve aspekte migracija. Svaki od njih sadržava opći cilj i popis mogućih akcija, izvedenih iz najboljih praksi, koje države mogu iskoristiti za provedbu nacionalnih migracijskih prioriteta. No, kako sporazum nije obvezujući, nabrojene mjere države nisu obvezne implementirati. Tekst je dogovoreni ishod međuvladinih pregovora i svaka je država dužna odrediti svoje daljnje korake.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!