Medvedev prijeti raskidom sporazuma o žitu

23.04.2023.

16:18

Autor: HRT/Hina/D.M.

Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će Moskva, ako skupina G7 zabrani izvoz u Rusiju, odgovoriti raskidom ugovora o izvozu crnomorskog žita iz Ukrajine.

Medvedev, dugogodišnji saveznik predsjednika Vladimira Putina, ujedno je Putinov zamjenik predsjednika u Vijeću sigurnosti i na čelu je vladine komisije za proizvodnju oružja za rat u Ukrajini. 

Rusija je više puta zaprijetila da će odustati od sporazuma o žitu koji bi se trebao obnoviti jer postojeći istječe 18. svibnja.

- Ta ideja idiota iz G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju lijepa je jer implicira recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosjetljivije za G7. U tom slučaju za njih će prestati posao sa žitom - i mnoge druge stvari koje im trebaju, objavio je Dmitrij Medvedev na Telegramu.

G7 navodno razmatra potpuno preokrenuti svoju strategiju sankcija tako da se izvoz u Rusiju automatski zabrani, osim u slučaju robe koja je uključena u popis proizvoda koji se smiju slati u zemlju. Prema sadašnjem okviru, roba se smije prodavati Rusiji osim ako je eksplicitno navedena na crnoj listi.

Moskva se više puta pobunila protiv uvjeta crnomorskog sporazuma o žitu - jedinog važnijeg diplomatskog pomaka tijekom rata u Ukrajini. Rusi su već naznačili da će odustati od sporazuma prije 18. svibnja ako Zapad ne ukine ograničenja na ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva.

G7 je u nedjelju pozvao na "produljenje, punu provedbu i proširenje" sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, izvijestili su ministri poljoprivrede skupine u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!