Grlić Radman: Putina nisam pozvao u Hrvatsku, Milanović je degradirao instituciju predsjednika

31.01.2022.

19:18

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Grlić Radman

Grlić Radman

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u Dnevniku HTV-a i rekao kako Putina uopće nije pozvao u Hrvatsku te da bi se predsjednik Zoran Milanović morao ispričati za sve izjave.

O neuspjelim pregovorima u Neumu oko Izbornog zakona BiH

- Hrvati kao narod su žrtve političkog inženjeringa u izbornom procesu. Bili su ovdje najkonstruktivniji, davali prijedloge i njihove pozicije su se evoluirale. Nevoljko su pristali na ograničene promjene Ustava, radili su kompromise i došli su do crvenih linija. Hrvati su u najlošijem položaju među tri naroda u BiH. Ako je netko najzainteresiraniji za promjenu izbornog zakona kojim će se ukinuti sve diskriminacije i nejednakosti, to je hrvatski narod. Oni koji nisu spremni i odugovlače proces, druga strana koja odugovlači s promjenama izbornog procesa. Vrijeme prolazi i postoji mogućnost da će preuzeti odgovornost za radikalizaciju i destabilizaciju, rekao je Grlić Radman u uvodu.

Rekao je kako mora doći do dogovora prije izbora.

- Vlada Andreja Plenkovića aktivno upozorava da nam je u interesu stabilna i funkcionalna BiH. Unutar EU-a smo dobili prošlog ponedjeljka suglasnost i poruka je odaslana-konstitutivnost triju naroda mora biti zaštićena.

"Milanović bi se morao ispričati za sve izjave"

Istaknuo je kako Hrvatska kao članica EU-a može utjecati na čitav proces.

- Mi sada radimo ono što su ranije vlade propustile. Mogu se čuti izjave predsjednika Milanovića i njegovog ljevičarskog potrčka koji prigovara Vladi. Mislim na Raspudića koji čita Hegela. 2010. godine u Sarajevu u crvenim šuškavcima je Zoran Milanović davao podršku Željku Komšiću. Sada radimo na onome gdje se griješilo ranije i sve one propuste koje je imao Zoran Milanović i sada. Milanović ništa ne radi. Volio bih vidjeti da nekoga nazove, piše pisma, upozorava. On ne radi svoj posao. Bio je u Kranjskoj Gori 10-ak dana i bio je mir u Hrvatskoj. Kad se vratio pokazao je dezorijentiranost govoreći o Ukrajini i vojnicima u Ukrajini o čemu ne postoje nikakva saznanja. Govori o agentima, vrijeđa hrvatsku vladu, prešao je Rubikon i morao bi se ispričati za sve izjave, rekao je.

Istaknuo je kako Putina uopće nije pozvao u Hrvatsku, te da je to čista izmišljotina.

- Neka mi dokaže da sam pozvao Putina. Došao je iz Kranjske Gore i govori o Sovjetskom Savezu, živi u prošlosti. U Moskvu sam išao kao i brojni ministri Europske unije kako bi promovirao deeskalaciju, to je dogovor. Iza mene je došla njemačka ministrica. Radi se o dezorijentaciji kad je rekao da je predsjednik Vlade išao u Kijev provocirati Putina, a onda je rekao: "Zašto nisam "špotao" Lavrova u Moskvi?" Zašto Milanović nije išao promovirati deeskalaciju? Išao sam tamo smiriti situaciju, naglasio je Grlić Radman.

"Ponaša se kao aktivist, zastupa oporbu"

Istaknuo je kako je imao hrabrosti otići u Rusiju, a Milanović nije imao hrabrosti otići u srednju Bosnu.

- Degradirao je instituciju predsjednika. Trebao bi pokazati nužnu državničku otmjenost, odgovornost i uskladiti djelovanje politike s Vladom. On se ponaša kao aktivist, zastupa oporbu, javlja se na svako pitanje. Izloženi smo njegovom vulgarnom nasilju. Kad se pojavljuje na televiziji trebalo bi pisati upozorenje da nije za mlađe od 12 godina, rekao je.

U vezi s pitanjem imenovanja veleposlanika ministar je kazao da je "u jeku krize oko Elvisa Burčula uložio maksimalne napore da se otvori tema oko onih veleposlanika oko kojih postoji konsenzus".

- To nije prihvaćeno, kao niti bilo kakva suradnja. On uopće ne radi svoj posao. Izolirao je zemlju. Jako nam šteti, štetočina je, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!