20:06 / 19.02.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Ministri vanjskih poslova G7 osuđuju kršenja primirja u istočnoj Ukrajini

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Ukrainian Joint Forces Operation Press Service / Reuters

Ministri vanjskih poslova skupine G7 nazvali su u subotu navečer sve veći broj kršenja primirja u istočnoj Ukrajini "vrlo zabrinjavajućim".

Ministri G7 osudili su u upotrebu teškog naoružanja i neselektivno granatiranje civilnih područja u regiji Donbasa rekavši da to predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, osmišljenog 2015. za mirno rješavanje sukoba.

Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i ispuni svoje obveze u provedbi sporazuma iz Minska. Ministri su izjavili da su posebno zabrinuti zbog djelovanja samoproglašenih narodnih republika u istočnoj Ukrajini te da strahuju da bi inscenirani incidenti mogli biti iskorišteni kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju.

Predstavnici G7 pohvalili su izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije u subotu gdje je istaknuo da je spreman igrati konstruktivnu ulogu u mirovnom procesu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!