Sve napetije između ukrajinske vojske i proruskih separatista

19.02.2022.

19:15

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters

Na istoku Ukrajine sve je napetije između ukrajinske vojske i proruskih separatista. Odjekuju eksplozije, a dvije se strane međusobno optužuju za provokacije. Istodobno, Rusija je pokrenula veliku vježbu nuklearnih raketnih snaga, koja uključuje lansiranje balističkih i krstarećih projektila...

Na glavnom trgu u Kijevu dan počinje uz "Još nije umrla Ukrajina": himnu iz zvučnika.


- Nastojimo ostati mirni i ne paničariti. Ali, naravno, zabrinuti smo za obitelj i rodbinu koji su ostali u Harkivu na istoku zemlje. Nadamo se da će se stanje smiriti, kaže informatičarka Aljona


- Čini se da se ostvaruje već pripremljeni scenarij. Zbog toga je stanje nespokojno, kaže Oleksandr, zaposlenik u energetskom sektoru.  


Za to vrijeme u Donjecku, najvećem gradu odmetnutih teritorija na istoku Ukrajine, ovih dana čuje se zvuk sirene za opću opasnost. Pobunjeničke vlasti tvrde da ukrajinska vojska kreće u osvajanje, napadajući, među ostalim, i teškim topništvom. Ukrajinska strana tvrdi da ona te napade nije izvela te poziva međunarodne promatrače u regiju. Vodstvo odmetnutih paradržava naredilo je, pak, evakuaciju civila. 


- 18. veljače počeli smo s organiziranim prebacivanjem gradskog stanovništva u Rusku Federaciju. Već sinoć prvi autobusi iz DNR-a stigli su u Rostovsku oblast, rekao je Denis Pušilin, čelnik tzv. Donjecke narodne republike. 


U lokalnim medijima spominje se desetak tisuća izbjeglica, ali zasad nema potvrde da je veći broj ljudi izbjegao iz Donbasa.


Usporedno s pozivom civilima da napuste svoje domove i izbjegnu u Rusiju, čelnici luganskog LNR-a i donjeckog DNR-a proglasili su opću mobilizaciju. 


- Obraćam se svim muškarcima DNR-a koji su sposobni držati oružje u rukama: "Stanite u obranu svojih obitelji, djece, žena i majki. Zajedničkim snagama doći ćemo do željene i nužne pobjede. Obranit ćemo Donbas i sve ruske ljude, rekao je Pušilin.


Ukrajinska strana tvrdi da su s pobunjeničke strane moguće provokacije poput insceniranih napada na civile u samom Donbasu, kao i na teritoriju koji kontroliraju ukrajinske snage. Istodobno, poručuje da u ovom trenutku ne vidi opasnost od sveobuhvatnog ruskog napada na Ukrajinu.


- Provokacije Rusije su moguće, i naš obrambeno-sigurnosni sektor ima sredstva odgovoriti na njih. Uvjeravam naše građane da razumijemo prijetnje, ali ne vidimo mogućnost totalne invazije na Ukrajinu, rekao je Oleksij Danilov, čelnik Obrambeno-sigurnosnog vijeća Ukrajine.    


Za to vrijeme u Rusiji, vojna vijest dana testiranja su dalekometnih raketa koje mogu nositi nuklearno oružje, među kojima je i interkontinentalni Jars. Testiranje nuklearnog strateškog potencijala Rusija inače provodi nekoliko puta godišnje, ali nikad dosad u ovako napetim okolnostima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!