Mirković za HTV: Nakon smrti Elizabete II. pokrenuta operacija Jednorog

08.09.2022.

23:37

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Nada Mirković za HTV: Nakon smrti Elizabete II. pokrenuta operacija Jednorog

Nada Mirković za HTV: Nakon smrti Elizabete II. pokrenuta operacija Jednorog

Foto: Dnevnik / HRT

O odlasku kraljice Elizabete II. u Dnevniku 3 HTV-a govorila je novinarka i urednica Nada Mirković koja se ubraja među najbolje hrvatske poznavatelje kraljevske obitelji. 

Smrću kraljice Elizabete II. završila je jedna era. Bila je 70 godina na čelu Ujedinjenog Kraljevstva, ali i Kanade, Australije, Novog Zelanda, bila je i čelnica Commonwealtha.

Govoreći što ostaje iza nje, Nada Mirković rekla je u Dnevniku 3 HTV-a kako ostaje ono što Englezi smatraju ključnim za svoju civilizaciju - suzdržanost, odmjerenost, suočavanje s nedaćama na dostojanstven način, kad ste u nekoj teškoj situaciju da to znate podnijeti kako treba.

- To su neke kvalitete koje su Englezi tradicionalno smatrali svojim kvalitetama, koje se zapravo gube u cijelom Ujedinjenom kraljevstvu, a možda i u cijelom svijetu. Oni su mislili da to na neki određeni način za njih čuva kraljica, rekla je Mirković.

Komentirajući činjenicu kako je završila jedna era kazala je kako je kraljica Elizabeta II. imala 15 premijera.

- Možda da je još uvijek bio 2-3 dana premijer Boris Johnson on bi puno lepršavije, zaigranije, toplije napisao sve što treba o njoj nego Liz Truss koja nije tako dobar pisac poput njega, smatra Mirković.

- Elizabeta II. imala je nevjerojatnu sreću da je do kraja bila odlična, do prije dva dana je obavljala svoju dužnost, odmjereno, sadržajno i sabrano, dodala je.

Na pitanje što je biti u idućim danima rekla je kako je pokrenuta operacija Jednorog, koji je simbol Škotske.

- Ona će prvo biti izložena u katedrali Charles u Edinburghu pa će je onda prebaciti kraljevskim vlakom u London. Potom će biti izložena u tzv. Sobi prijestolja u Buckinghamskoj palači gdje će ju čuvati garda. To je već sve unaprijed godinama precizno određeno. Sahrana će biti tek 10-og dana, a u međuvremenu će Charles III. već početi pomalo obavljati kraljevske dužnosti, pojasnila je Mirković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!