Pred Buckinghamskom palačom suze, tišina i himna "Bože čuvaj kraljicu"

08.09.2022.

22:23

Autor: V.G./Hina/HRT

Pred Buckinghamskom palačom suze i tišina

Pred Buckinghamskom palačom suze i tišina

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Četvrtak, 18,30 sati: zastava je spuštena na pola koplja pred Buckinghamskom palačom u Londonu - umrla je kraljica Elizabeta II., muk je zavladao među mnoštvom koje se okupilo, a zatim je intonirana himna "Bože čuvaj kraljicu".

Rano poslije podne, unatoč obilnoj kiši, obožavatelji, turisti, novinari počeli su se okupljati pred sjedištem britanske monarhije pošto je je Palača priopćila da su liječnici zabrinuti za zdravlje kraljice.

Elizabeta II. (96) umrla je u četvrtak poslije podne u svojoj ljetnoj rezidenciji u Balmoralu na sjeveru Škotske.

Navečer, tisuće ljudi počele su se okupljati, svih godišta, neki u suzama, neki s cvijećem. Povremeno odjekuje pljesak, a zatim britanska himna.

- Došli smo odati joj počast. Bila je poput bake cijeloj naciji. Bila je naša savjest. To je golem gubitak, kaže 27-godišnja Sophia koja je došla pred Palaču s prijateljicom.

- Naravno jako sam tužna. Bila je prisutna cijeli moj život. Svima nama ona mnogo znači. Nitko ne zna što će biti bez nje, rekao je Lukas Baskow, 26-godišnji Englez.

Galerija
Pred Buckinghamskom palačom suze i tišina, Foto: Lee Smith/Reuters
Pred Buckinghamskom palačom suze i tišina, Foto: Toby Melville/ReutersPred Buckinghamskom palačom suze i tišina, Foto: Toby Melville/Reuters

Majka nacije

Joshua Ellis, 24-godišnji Londončanin, ne uspijeva obuzdati suze.

- Znam da je imala 96 godina. No svejedno sam šokiran. Prirasla nam je srcu (...) Ona je i veza s mojom bakom koja ju je obožavala, a umrla je lani.

Odlazak kraljice za Suzan Antonowicz je "kao da je izgubila člana obitelji. Poznavali smo je cijeli život. Ona je majka nacije. Junački se ponijela u toliko mnogo situacija. Moje divljenje za nju je golemo, a ljubav još veća. Godinama ćemo je oplakivati", dodaje ta Engleskinja.

A novi kralj Karlo III. "u ovom trenutku je sin koji oplakuje svoju majku. Ali ima mnogo dara", dodala je Suzan Antonowicz koja se samo dobrome nada.

U četvrtak poslije podne, liječnici 96-godišnje kraljice izrazili su "zabrinutost" za njezino zdravlje i ta tako neuobičajena objava zabrinula je naciju.

- Nadala sam se da će joj škotski zrak goditi, rekla je nakon objave vijesti o smrti Elizabeth Jackson (66), koja je i ime dobila po britanskoj kraljici.

- Bila je kraljica otkako znam za sebe, bila je tako mirna, tako odmjerena, kaže emotivno Maureen Barnett, umirovljena profesorica.

Galerija
Pred Buckinghamskom palačom suze i tišina, Foto: Toby Melville/Reuters
Pred Buckinghamskom palačom suze i tišina, Foto: Toby Melville/ReutersIzrazi sućuti Britaniji nakon smrti kraljice Elizabete II., Foto: Toby Melville/Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!