Moderna: Pfizer i BionTech kopirali su u cjepivu protiv covida našu tehnologiju

26.08.2022.

15:54

Autor: T.V./HRT/Hina

Modernino cjepivo

Modernino cjepivo

Foto: David W Cerny / REUTERS

Moderna je tužila Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech, tvrdeći da su pri razvoju prvog cjepiva protiv covida 19, odobrenog u SAD-u, prekršili njezine patente i kopirali tehnologiju koju je razvila godinama prije pandemije.

Tužba je podnesena Okružnom sudu u Massachusettsu i Regionalnom sudu u Dusseldorfu, priopćila je u petak Moderna.

Kompanija traži novčanu odštetu, , ali ne navodi iznos.

- Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo prvi razvili, uložili milijarde dolara u njezino kreranje i patentirali je tijekom deset godina prije pandemije covida-19, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna i Pfizer u suradnji s BioNTechom prvi su razvili cjepivo protiv koronavirsa, podsjeća Reuters.

Moderna je samo deset godina nakon što je osnovana razvila tehnologiju glasničke RNK (mRNA) koja je omogućila neviđeno brz razvoj cjepiva protiv covida-19.

Proces izdavanja dozvole, koji obično traje godinama, završen je u roku od nekoliko mjeseci, uglavnom zahvaljujući velikom pomaku u razvoju mRNA cjepiva, koja ljudske stanice uče kako proizvesti protein s ulogom okidača imunološkog odgovora.

I njemački BioNTech istraživao je to područje kada je sklopio partnerstvo s američkim farmaceutskim divom Pfizerom.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je po hitnom postupku cjepivo protiv koronavirusa Pfizera/BioNTecha, u prosincu 2020., a tjedan dana kasnije i ono Modernino.

Moderna sada tvrdi da su Pfizer i BioNTech bez dozvole kopirali mRNA tehnologiju koju je Moderna patentirala između 2010. i 2016. godine, puno prije no što se covid pojavio, krajem 2019., i proširio, početkom 2020.

U početnoj fazi pandemije Moderna je objavila da neće inzistirati na pravima intelektualnog vlasništva kako bi omogućila drugima da razviju vlastita cjepiva, posebno za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

U ožujku ove godine promijenili su ploču, rekavši da od tvrtki kao što su Pfizer i BioNTech očekuje da poštuju njezina prava intelektualnog vlasništva, dodavši da neće tražiti odštetu za aktivnosti prije 8. ožujka 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!