Na istoku Ukrajine žestoke borbe; Zelenski: slavit ćemo dva dana pobjede

09.05.2022.

20:00

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

Mauripolj

Mauripolj

Foto: Pavel Klimov / REUTERS

Dok je Moskva u ozračju agresije slavila, na istoku Ukrajine nastavljene su žestoke borbe. Četiri projektila pogodila su Odesu. Sklonište je morao potražiti i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji je ondje bio u nenajavljenom posjetu. Granatiran je Harkiv, a nastavljeni su i napadi na čeličanu Azovstalj, posljednje uporište branitelja Mariupolja.


Prvi put od stjecanja neovisnosti u Kijevu nema velike svečanosti u povodu Dana pobjede nad nacizmom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sunarodnjacima se obratio videoporukom. Kaže da će Ukrajina dobiti rat s Rusijom i da će uskoro slaviti dva dana pobjede.

- Netko se bori za cara, führera, stranku ili zapovjednika... Mi se borimo za domovinu. Nikada se nismo borili protiv nekoga, uvijek se borimo za sebe. Za našu slobodu, za našu neovisnost. Pobjeda naših predaka nije bila uzaludna. Borili su se za slobodu svih nas i pobijedili. Mi se borimo za slobodu naše djece i zato ćemo pobijediti. Nikada nećemo zaboraviti što su naši preci učinili u Drugom svjetskom ratu. Umrlo je više od osam milijuna Ukrajinaca, svaki peti nije se vratio kući, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

U Kijevu su se i danas oglasile sirene. Četiri projektila Oniks ispaljena s Krima pogodila su Odesu. Zbog napada u skloništu je bio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- Došao sam u Odesu na Dan Europe s porukom - niste sami, uz vas smo i nećemo vas iznevjeriti, kazao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća. 

Rusko ministarstvo obrane govori o napadima na 200 ciljeva u Ukrajini. Ne spominje golemi metalurški kompleks Azovstalja, ali Ukrajinci tvrde da je na udaru ruskih snaga.

- Uz pomoć tenkova i topništva ruske snage nastavljaju s napadom. Ne isključujemo mogućnost zračnih napada bombarderima velikog dometa, kazao je Oleksandr Motuzjanik, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane.

Ukrajinski borci još su u tom posljednjem uporištu ukrajinskog otpora u razorenom Mariupolju.

- Dok smo živi, borit ćemo se za pravdu, odbijati napade ruskih okupatorate spašavati civile i ranjene vojnike, navodi Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bojne Azov. 

- Političari imaju svoje procjene, svoje karijere i državne prioritete, to razumijemo i poštujemo. Oni se također brinu o nacionalnoj sigurnosti. Ali mi znamo istinu, a to je da smo posebni jer nitko nije očekivao da ćemo tako dugo izdržati i još trajemo, još se držimo. To je najzanimljivija činjenica jer naša je vlast zapravo podbacila u pripremi i obrani Mariupolja, kazao je Ilija Smaoilenko, borac bojne Azov. 

Ukrajinska vojska upozorava da je situacija na istoku zemlje teška, borbe se vode u gradovima Kramatorsku i Slovjansku, kažu da su zaustavili rusko napredovanje, posebno oko strateški važnog grada Izjuma te da ruske snage snažno granatiraju područje kod Harkiva, ali su bile prisiljene na uzmak.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!