Naoružani muškarci oteli pa zapalili autobus u Sjevernoj Irskoj

01.11.2021.

12:15

Autor: HRT/Hina/D.D.

Naoružani muškarci zapalili autobus u Sj. Irskoj

Naoružani muškarci zapalili autobus u Sj. Irskoj

Foto: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Dva maskirana i naoružana muškaraca otela su i zapalila autobus u prounionističkom sjevernoirskom gradu, objavila je policija u ponedjeljak, a mediji povezuju slučaj s bijesom unionista zbog trgovinskih barijera uvedenih između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva nakon brexita.

Policija kaže da se događaj odvio u Newtownardsu oko 6,30 sati po lokalnom vremenu i da je vozač napustio autobus neozlijeđen. Dva su muškarca polila vozilo benzinom i zapalila ga, kaže policija.

Novinarka Belfast Telegrapha Allison Morris kaže da su se napadači osvrnuli na protokol o Sjevernoj Irskoj, usvojen u sklopu sporazuma o brexitu, koji je uveo trgovinske barijere između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Novinar BBC-a Stephen Nolan navodi, pozivajući se na probritanski lojalistički izvor, da se otmica podudara s rokom koji je Demokratska unionistička stranka (DUP) postavila za mijenjanje protokola.

Mnogi unionisti kažu da protokol potkopava mir u Sjevernoj Irskoj, odvajajući ju od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Razgovori su u tijeku između Bruxellesa i Londona kako bi se olakšale trgovinske barijere.

Nezadovoljstvo unionista prouzročilo je u ožujku i travnju najgore nasilje u Sjevernoj Irskoj u posljednjih nekoliko godina, a tada je također bilo otimanja i spaljivanja autobusa.

Krhki mir, između katoličkih Iraca koji teže pripojenju Irskoj i protestantskih probritanskih unionista, sklopljen je 1998. Sporazumom na Veliki petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!