19:07 / 15.02.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Napeto, složeno, neizvjesno stanje na ukrajinsko-ruskoj granici

Uoči navodne ruske invazije na Ukrajinu

Uoči navodne ruske invazije na Ukrajinu

Foto: - / REUTERS

Napeto, složeno, neizvjesno. Ključne su riječi kojima se opisuje stanje na trenutačno najvećem žarištu u svijetu, ukrajinsko-ruskoj granici. Kalkuliranje o datumu pokretanja invazije i zveckanje oružja na terenu - miješa se s diplomatskim naporima najvišega ranga. Tenzije u Moskvi pokušava smiriti njemački kancelar Olaf Scholz

video thumb

Za svakog visokog gosta koji ovih dana dolazi Putinu na noge protokol je isti. Jutro počinje polaganjem vijenca na Grobu neznanog vojnika podno zidina Kremlja. A onda unutar njega uvriježena kremaljska epidemiološka distanca, jer kao i Macron, i Scholz je odbio ruski PCR test i davanje svog DNK.

- U kontekstu ukrajinske krize njemački kancelar izjavio je da njegova generacija, a njoj pripadam i ja, teško može zamisliti rat u Europi. Ali obojica smo svjedočili tomu, NATO-ovu bombardiranju bivše Jugoslavije. U velikoj vojnoj operaciji bombardiran je jedan od europskih glavnih gradova, Beograd. Želimo li mi danas rat? Naravno da ne. Nudimo stoga prijedloge za pregovore. Njihov rezultat trebao bi biti sporazum koji će jamčiti jednaku sigurnost za sve, uključujući Rusiju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Ne samo nama Nijemcima nego i svim Europljanima jasno je da dugoročna sigurnost može biti postignuta samo s Rusijom, a ne protiv nje. U tome smo jedinstveni, i u NATO-u i u Europskoj uniji. Moguće je pronaći rješenje. Trenutačno je situacija teška, ali nisam spreman definirati je kao bezizlaznu. Sada moramo djelovati hrabro i odgovorno, naglasio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Na terenu je dan uoči navodne ruske invazije na Ukrajinu, koju su za sutra predvidjeli američki obavještajci, počeo ruskim objavljivanjem snimki koje bi trebale biti dokaz da se dio tenkova stacioniranih u blizini sjeveroistočnih ukrajinskih granica vraća u baze, nakon završetka vježbi. 

- Neprestano slušamo različite izjave iz Rusije. Stoga imamo pravilo: ne vjerujemo u ono što čujemo, nego u ono što vidimo. Budemo li vidjeli da se povlače, povjerovat ćemo u deeskalaciju stanja, istaknuo je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

Da je informacijski rat na vrhuncu, dokazuju i satelitske snimke Krima, zapada Rusije i Bjelorusije, koje je objavila američka privatna tvrtka, a koje upućuju na jačanje ruskih vojnih aktivnosti.

- Vojne vježbe diljem Rusije, kao i zajedničke rusko-bjeloruske vježbe u Bjelorusiji teku prema utvrđenom planu. Nevezano uz to što tko o tome misli, koga i koliko to dovodi do histerije i do toga da se odluči na pravi informacijski terorizam, poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Nakon što je pozvao američke građane da napuste Kijev, a veleposlanstvo premjestio u Lavov, State Department poziva sunarodnjake da odmah napuste i Bjelorusiju. Francuska tvrdi da je sve spremno za ruski napad širokih razmjera, Downing Street govori o velikoj vjerojatnosti invazije, i to kroz operaciju koja će dati lažni povod za ruski upad preko granice.

- Deeskalacija stanja podrazumijeva povlačenje ruskih taktičkih bojni iz zona mogućeg sukoba, prestanak izgradnje poljskih bolnica uz bjelorusku granicu s Ukrajinom, smanjivanje intenziteta vojnih aktivnosti, kraj osjećaja ugroze i početak dijaloga, odnosno pregovora, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

U Moskvi potez koji miriše na gruzijski scenarij iz 2008. Donji dom ruskog Parlamenta prihvatio je, naime, prijedlog formalno oporbene Komunističke partije kojim se od Putina traži priznavanje dviju samoproglašenih proruskih regija na istoku Ukrajine, na područjima oko Donecka i Luhanska. Takav scenarij de facto bi značio rusko miniranje Minskog mirovnog sporazuma. Znakovito, Kremlj se i dalje ne oglašava o toj ideji.

- U ovom trenutku ne postoji povjerenje u režim u Kijevu. Njime se ne može upravljati, s njime se ne može dogovarati. Teritorijem Ukrajine danas upravljaju fašisti, nacionalisti Desnog sektora i njihovi nadzornici iz anglosaksonskih država. Donošenjem ovako odgovorne odluke mi činimo samo jedno - ne ostavljamo svoje ljude u Donbasu na cjedilu, kazao je zastupnik Ujedinjene Rusije u Dumi Viktor Volodacki.

Igra živaca i velikih uloga se nastavlja. Nakon ruske objave o povratku dijela postrojbi s granice s Ukrajinom u njihove baze, cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su inače ispod 94 dolara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!