Nastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu unatoč krvavoj represiji

28.09.2022.

Zadnja izmjena 11:40

Autor: I.Z./HRT/Hina

Nastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu

Nastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu

Foto: Costas Baltas / REUTERS

U Iranu su dvanaestu noć nastavljeni prosvjedi zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u bolnici, tri dana nakon što je uhićena, zbog nepoštovanja strogih pravila o odijevanju žena po kojima žene u Islamskoj Republici Iranu u javnosti moraju pokrivati glavu. Iranske vlasti prosvjednike nazivaju pobunjenicima koji nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini, dok prosvjednici pozivaju na pad klerikalne vlasti i sukobljavaju se sa snagama sigurnosti. U nasilnom gušenju prosvjeda dosad je poginulo najmanje 40 osoba.


- Ovaj pokret rezultat je 40-togodišnje borbe žena i pomicanja granica. Sada uzima sve više maha. Naježim se jer kada sam pokrenula kampanju protiv obveznog hidžaba, nisam mislila da će se to dogoditi dok sam živa, ali sada vidim da su žene neustrašive, istaknula je Masih Alinejad, američka aktivistica i novinarka podrijetlom iz Irana.

Unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih "pobunjenicima" koji "nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini".

Prosvjedi se održavaju svaku večer od 16. rujna.

Galerija
Ilustracija, Foto: Costas Baltas/REUTERS
Nastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu, Foto: Costas Baltas/REUTERSNastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu, Foto: Costas Baltas/REUTERSNastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu, Foto: Costas Baltas/REUTERSNastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu, Foto: Costas Baltas/REUTERSNastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu, Foto: Costas Baltas/REUTERS

Oporbena glasila sa sjedištem u inozemstvu pišu da su se prosvjedi nastavili danas navečer u nizu gradova. No aktivisti su rekli da je slanje snimaka sve teže zbog poremećaja internetskih veza.

U Sanandaju, upravnom središtu pokrajine Kurdistana, na sjeverozapadu, gdje je rođena Mahsa Amini, žene su viđene kako skidaju rupce s glave dok muškarac pali transparent s fotografijom vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija u Chirazu, objavio je Iran International TV sa sjedištem u Londonu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!