Kanadska policija uklanja prosvjednike s mosta Ambassador

12.02.2022.

09:42

Autor: V.K./HRT/Hina

Policija rastjeruje prosvjednike

Policija rastjeruje prosvjednike

Foto: Carlos Osorio / REUTERS

Kanadska policija počela je rastjerivati prosvjednike koji blokiraju most između Kanade i SAD-a, više od 12 sati nakon stupanja na snagu sudske odluke o kraju blokade, objavila je policija. Najprometniji sjevernoamerički granični prijelaz u subotu je već peti dan bio bez prometa. Petnaestak kamiona i automobila blokira promet u oba smjera, a time i dobavne lance za detroitsku automobilsku industriju.

Pozivamo sve prosvjednike da se ponašaju zakonito i miroljubivo, napisala je policija Windsora, grada koji leži na drugoj obali rijeke Detroit, pozvavši stanovnike da izbjegavaju područja koja su pod utjecajem prosvjeda.

Snage sigurnosti u crnim uniformama i žutim prslucima viđene su kako zauzimaju položaje na mostu, prenosi Reuters.

Broj prosvjednika se smanjio od petka navečer, kad ih je bilo dvjestotinjak. 

Premijer Justin Trudeau obećao je predsjedniku Joeu Bidenu brzu akciju za okončanje krize, a ranije u petak kanadski sudac naredio je prekid petodnevne blokade mosta Ambassador, najprometnijeg kopnenog graničnog prijelaza u Sjevernoj Americi.

Sudska odluka stupila je na snagu u petak u 19 sati po lokalnom vremenu, ali više od dva sata nakon toga, oko 200 prosvjednika, uključujući djecu, okupilo se oko ulaza na most, mašući kanadskim zastavama, dok su ostali priredili vatromet.

Blokada mosta Ambassador stajala je kanadsku automobilsku industriju stotine milijuna dolara, tvrdi udruga proizvođača automobilskih dijelova u podnesku sudu od 10. veljače.

Oko 40.000 ljudi svakodnevno je prolazilo tim mostom i prevožena je roba u vrijednosti 323 milijuna američkih dolara.

Premijer kanadske savezne države Ontario Doug Ford proglasio je u petak izvanredno stanje zbog već dva tjedna dugih prosvjeda protiv epidemioloških ograničenja.

Kanadski sud naredio deblokadu prometnica 

Glavni sudac Višeg suda u Ontariju u petak je naredio deblokadu prometa na kopnenoj granici SAD-a i Kanade koji su zaustavili prosvjedanici protiv ograničenja u pandemiji covid-19.

Sudac Geoffrey Morawetz traži deblokadu visećeg mosta Ambassador koji Ontario povezuje s Detroitom u SAD-u, a presudan je za automobilsku industriju, ali i za američke bolnice u kojima radi velik dio medicinskog osoblja iz Kanade.

Prosvjednicima prijeti kazna do godine dana zatvora i 100.000 dolara novčane globe.

Osim što su krajem siječnja, kada je počela pobuna protiv epidemioloških mjera, zauzeli prometnice u glavnom gradu Ottawi, vozači kamiona i njihovi pristaše žele udariti na gospodarstvo paralizirajući i neke glavne trgovinske rute.

Kanadski pokret prozvan u početku "konvoj slobode" bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om.

No ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv vlade, a inspirirao je i stanovnike Novog Zelanda, a slična akcija počela je i u Francuskoj gdje je u Parizu policija proglasila zabranu prosvjeda zbog "opasnosti remećenja javnog reda".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!