18:07 / 05.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

NATO će povećati prisutnost na Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev

NATO će povećati prisutnost na Baltičkom moru

NATO će povećati prisutnost na Baltičkom moru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

NATO će povećati svoju prisutnost oko švedskih granica i u Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev za članstvo, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za švedsku javnu televiziju SVT.


Ruska aneksija Krima 2014. i njezina invazija na Ukrajinu naveli su Švedsku i susjednu Finsku da preispitaju svoju sigurnosnu politiku, a njihovo članstvo u NATO-u izgleda sve vjerojatnije.

Obje zemlje traže da im se zajamči vojna zaštita tijekom procesa pridruživanja, a moglo bi proći do godinu dana dok to odobre sve članice NATO-a.

- Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenja za sigurnosne potrebe koje će Švedska imati u prijelaznom razdoblju, rekao je Stoltenberg za SVT.

- Od potencijalnog trenutka prijave Švedske, a NATO kaže da želi da se Švedska pridruži, postoji vrlo jaka obveza NATO-a da zajamči sigurnost Švedske, rekao je Stoltenberg, dodavši da će to uključivati povećanu prisutnost oko Švedske i u Baltičkom moru.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na "ozbiljne posljedice" i zaprijetila je da bi mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u europskoj eksklavi Kalinjingradu ako Švedska i Finska postanu članice NATO-a.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je u srijedu da su Sjedinjene Države dale Švedskoj "sigurnosna jamstva" za proces pridruživanja, ali ne i "konkretna sigurnosna jamstva".

Očekuje se da će Švedska i Finska ovaj mjesec odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!