Plenković: Mađarska je registrirala letjelicu

11.03.2022.

15:21

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Versaillesu kako je u razgovoru mađarska strana potvrdila da je njihov radarski sustav uočio objekt koji se sinoć srušio u Zagrebu, ali su ga shvatili kao nešto bezopasno. Najbitnije je, kaže - podignuti budnost da se takvo što ne ponovi, identificirati tko ju je lansirao letjelicu i je li to bilo namjerno.

Premijer Plenković kazao je kako je iskoristio sastanak u Versaillesu da izvijesti svoje kolege o padu bespilotne letjelice u Zagrebu što su oni s interesom primili. Uputio je pismo o tehničkim detaljima što se točno dogodilo.

- Sve informacije provjeravamo i u komunikaciji s Mađarskom, Rumunjskom i Ukrajinom. Vidim da se oglasilo i rusko veleposlanstvo. Nije normalno da letjelica te veličine dođe u Hrvatsku i da padne. Ovaj put nije bilo žrtava i ne daj Bože da se to ponovi, dodao je.

Dodao je kako je razgovarao s mađarskom stranom. Premijer Viktor Orban informaciju o tome dobio je od njega. Oni su onda to pregledali sa svoje situacije - shvatili su da je na radaru to registrirano, ali kao nešto što je gotovo pa bezopasno, kaže Plenković.

Naglasio je kako ovakva situacija nije normalna i kako se mora dignuti budnost. Radi se, kazao je - o ozbiljnoj situaciji u kojoj sve službe moraju biti na maksimalnoj razini spremnosti.

Komentirajući navode da je NATO pratio letjelicu kazao je: "Vjerojatno da je netko bio obaviješten onda bi se drukčije reagiralo. Da se to dogodi sada, a da imamo informaciju ranije - naši bi se avioni digli i reagirali".

Jedan od glasnogovornika NATO-a rekao je na upit Hine da je protuzračna obrana NATO-a pratila putanju leta drona koji se srušio u Zagrebu.

Podsjetimo, besposadna vojna letjelica koja se srušila u četvrtak navečer iza 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu, prema dosadašnjim informacijama ruske je proizvodnje, ali ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Prema dosadašnjim saznanjima, u hrvatski zračni prostor je ušla iz Mađarsku, odakle je došla iz pravca Rumunjske.

U zračnom prostoru Mađarske bila je 40 minuta i 7 minuta u zračnom prostoru Hrvatske. Obje zemlje su članice NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!