NATO razmatra pojačanje savezničkih snaga

07.02.2022.

14:51

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Gomilanje ruskih snaga i opreme u Bjelorusiji

Gomilanje ruskih snaga i opreme u Bjelorusiji

Foto: - / Reuters

NATO razmatra mogućnost pojačane vojne prisutnosti u baltičkim državama i u Poljskoj u slučaju da Rusija zadrži svoje vojnike u Bjelorusiji i nakon planirane vojne vježbe, izjavio je čelnik  vojnog povjerenstva Saveza na konferenciji za novinare u Vilniusu. 

U Bjelorusiji, sjevernom susjedu Ukrajine, Rusija zbog zajedničkih vojnih vježbi ovaj mjesec ima 30.000 vojnika, pa je ukupan broj ruskih vojnika na ukrajinskim granicama trenutačno veći od 100.000.

Sjedinjene Američke Države prošli su tjedan u Rumunjsku i Poljsku poslale 3000 vojnika, a Njemačka je objavila da razmatra mogućnost pojačanja aktualnih vojnih snaga u Litvi.


- Moguća su i daljnja raspoređivanja vojnih snaga NATO-ovih saveznika, rekao je Rob Bauer, nizozemski admiral na čelu najvišega strateškog tijela NATO-a.


- Razmatramo gdje kontinuirano imamo trupe u različitim nacijama - raspravljamo o tomu, što rezultira aktualnim potezima. Možda će biti nekih promjena u budućnosti, a one će biti posljedica ovakvog razvoja događaja, rekao je Bauer na konferenciji za novinare u Vilniusu. 


Dodao je kako "sve uvelike ovisi o tomu hoće li ruske trupe, koje su sada u Bjelorusiji, ondje i ostati".


Moskva tvrdi da ne planira invaziju na Ukrajinu, no mogla bi poduzeti neku vojnu akciju ako se ne ispune njezini sigurnosni zahtjevi.


- Obratite li pozornost na gomilanje vojnih snaga, Rusija bi zapravo mogla imati dovoljno vojnika za ozbiljnu invaziju do kraja ovog mjeseca, no ne znamo imaju li stvarnu namjeru to i ostvariti, rekao je Bauer. 


Dodao je kako se u sklopu najnovijeg raspoređivanja vojnih snaga na bjeloruskoj granici vidi i podizanje poljskih bolnica te  ostalih pomoćnih objekata potrebnih za potporu u slučaju vojnog napada. 


-  Ako stvarno razmišljate o invaziji, zapravo vam je potrebno i više od vojnih snaga. A vidimo sve više upravo takvih stvari duž granica s Ukrajinom i na granici između Bjelorusije i Ukrajine, što je samo po sebi vrlo zabrinjavajuće, rekao je Bauer u Vilniusu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!