Rusija osuđuje povećanje broja američkih vojnika u Europi

03.02.2022.

12:56

Autor: HRT/Hina/BBC

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yara Nardi/Sergey Pivovarov / REUTERS

Rusija je osudila odluku SAD-a da pošalje dodatne vojnike u Europu u vrijeme bojazni od ruskog napada na Ukrajinu, javlja BBC. Moskva je taj potez ocijenila "štetnim" jer pojačava napetosti i umanjuje šanse za političko rješenje.

Pentagon je objavio da će 2000 vojnika iz Sjeverne Karoline stići u Poljsku i Njemačku, a još 1000 iz Njemačke u Rumunjsku. 

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika blizu Ukrajine, ali uporno niječe da planira napasti tu zemlju.

Glavni tajnik NATO-a je kazao da je u posljednjih nekoliko dana opaženo "značajno upućivanje" oko 30.000 ruskih vojnika u Bjelorusijiu, najveće u toj zemlji od kraja Hladnoga rata. Rusija tvrdi da ondje sudjeluju u zajedničkim vojnim vježbama.

Ukrajina u međuvremena pokušava "spustiti loptu". Ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je da je pao broj slučajeva kršenja primirja na istoku Ukrajine i da tri tjedna nije bilo žrtava. 

Odgovarajući na odluku američkog predsjednika Joea Bidena o slanju vojnika u Europu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško je rekao da se radi o "štetnom" i "neopravdanom" potezu. Govoreći u srijedu, Gruško je dodao da će to "oduševiti" ukrajinske vlasti koje će tako nastaviti nekažnjeno kršiti sporazum iz Minska.

Pentagon je ranije objavio da se američki vojnici koji dođu u Europu neće boriti u Ukrajini, nego osnažiti obranu saveznika iz NATO-a. Američko ministarstvo obrane je prošli mjesec stavio u stanje pune pripravnosti 8500 vojnika radi mogućeg slanja u Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!