20:54 / 20.10.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Navaljni dobitnik nagrade Saharov za slobodu mišljenja

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters

Aleksej Navaljni, najpoznatiji kritičar Kremlja i ruski oporbeni političar, dobitnik je ovogodišnje nagrade Saharov koju Europski parlament dodjeljuje borcima za slobodu govora i ljudska prava. 

Antikorupcijski aktivist, Navaljni je 2020. otrovan nervnim plinom. Liječio se u berlinskoj bolnici, a uhićen je i osuđen nakon povratka u Moskvu početkom godine.

- Aleksej Navaljni pokazao je veliku hrabrost u pokušajima da ruskom narodu vrati slobodu izbora. Dugo godina bori se za ljudska prava i temeljne slobode u svojoj zemlji. To ga je stajalo slobode, a umalo i života. U ime Europskog parlamenta pozivam na njegovo trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu, rekla je potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala.

video thumb

Predsjednik EP-a David Sassoli rekao je da se Aleksej Navaljni dosljedno borio protiv koruptivnog režima Vladimira Putina, a svojim je političkim kampanjama i aktivnošću na društvenim mrežama pomogao u razotkrivanju slučajeva kršenja prava te je dobio potporu milijuna ljudi diljem Rusije te da je zbog toga je otrovan i bačen u zatvor.

Dodjelom Nagrade Saharov Alekseju Navaljnom odajemo priznanje njegovoj neizmjernoj osobnoj hrabrosti i ponovno ističemo nepokolebljivu potporu Europskog parlamenta zahtjevu da se bez odgode pusti na slobodu, dodao je Sassoli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!