12:26 / 22.01.2022.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HTV/IMS

Neki ublažavaju mjere, Irska ide prema "starom normalnom"

Tvrtke u Dublinu spremne na ublažavanje mjera

Tvrtke u Dublinu spremne na ublažavanje mjera

Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

U Hrvatskoj ublažavanja ili ukidanja restriktivnih mjera za sada neće biti, i to ponajprije zbog malog broja cijepljenih. Ali neke europske zemlje ublažavaju mjere. Irska koja ima jednu od najvećih stopa procijepljenosti "booster" dozom ukinula je gotovo sve restrikcije.

Svijet je u različitim fazama nošenja s pandemijom COVID-a. Bolivija je među nacijama Latinske Amerike s najmanjim postotkom cijepljenih i brojevi novozaraženih su veliki. Bolnički su odjeli puni.

- Naš odjel intenzivne skrbi je pun. Popunjeno je šest soba, u njih pet su COVID pacijenti. Povećali smo broj kreveta, na početku pandemije imali smo ih samo sedam na intenzivnoj - izjavio je Valentin Apaza, ravnatelj bolnice u El Altu.

U ovoj zemlji mnogi oboljeli i ne stignu do bolnice. Beskućnici umiru i na otvorenom, naknadno im se utvrdi zaraza.

Jučer je Rusija zabilježila novi rekord, gotovo 50 tisuća oboljelih. Ondje je postotak zaraženih omikron-varijantom i dalje malen, očito prevladava delta, s težim simptomima.

U Europi, restrikcije se ukidaju. Najprije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a sada i Irskoj, ukidaju se mjere, ne sve, ali znatno ublažavanje počinje od danas.

-  Irski program cijepljenja i uvođenje booster doze spriječili su da u nedavnom valu izazvanom omikron-varijantom imamo mnogo teže oblike bolesti i smrtne slučajeve. Stoga smo zaključili da većina naših javnozdravstvenih ograničenja s kojima smo morali živjeti, više nije potrebna - poručio je Michael Martin, irski premijer.

Ukidaju se ograničenja vezana za posjete drugim kućanstvima, kao i javnim događajima. Radno vrijeme ugostitelja bit će kao i prije pandemije.

Od srijede će moći raditi i noćni klubovi, a postupno će se svi zaposleni vratiti na radna mjesta. No za one koji dolaze u Irsku na snazi ostaju i COVID propusnice i obvezno cijepljenje, kao i formular s navedenim mjestom boravka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!