New York: Obvezno cijepljenje u gradskim službama

26.10.2021.

13:24

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prosvjed u New Yorku

Prosvjed u New Yorku

Foto: Eduardo Munoz / REUTERS

Europska agencija za lijekove odobrila je treću dozu američke farmaceutske kompanije Moderna za sve starije od osamnaest godina. Ona se sastoji od polovine uobičajene doze cjepiva. Preko oceana, u New Yorku, nekoliko tisuća gradskih zaposlenika prosvjedovalo je protiv obveznog cijepljenja. 

Ili cijepljenje uz bonus od petsto dolara ili obustava plaće, odlučile su newyorške vlasti. Odluka se odnosi na 160 tisuća zaposlenih u gradskim službama. No riječ obvezno - u mnogima je izazvala pobunu.

- Vjerno i marljivo smo radili tijekom pandemije izlažući opasnosti sebe i svoje obitelji. Danas se mi, zaposlenici ovog velikog grada, suprotstavljamo nerazumnim odlukama. Bez nas, koji smo temelj ovog grada, sve bi se urušilo, rekao je prosvjednik.

Najveći je postotak procijepljenosti kod newyorških nastavnika, 94 posto. Cijepljeno je šezdesetak posto vatrogasca. Sindikat policije najavio je da će odluku pokušati osporiti na sudu. Za to vrijeme, američka vlada najavljuje cijepljenje 28 milijuna učenika.

I Velika Britanija razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja za liječnike. To već vrijedi za zaposlene u socijalnim ustanovama. I Velika većina ljudi s kojima razgovaram u sektoru skrbi upravo to želi. Znaju da to nije dobro samo za njih.

- Najvažnije je za ljude za koje se tako dobro brinu, istaknuo je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

Francuska je cijepila više od 74 posto stanovništva. U strahu od twindemije odnosno zajedničkog udara Covida i gripe odlučili su uz tzv. booster dozu protiv Covida, sve osobe ugrožena zdravlja te medicinsko osoblje, cijepiti istodobno protiv gripe.

- Ne, ne smeta mi. Moramo se cijepiti kako bismo se mogli koristiti javni prijevozom, a ja se želim posvuda slobodno kretati, rekao je Pascal Rigaud iz Pariza.

- Objašnjavamo im da se ne brinu. Nema rizika od dodatnih nuspojava ako istodobno prime obje doze. To se zapravo čak i preporučuje, kazala je farmaceutkinja Laetitia Marciano.

Zbog Covid propusnica u ugostiteljskim objektima koje su obvezne od subote, skupina protivnika cijepljenja prosvjedovala je u Beogradu i Nišu ispred stanova vodećih srbijanskih epidemiologa.

Uz velik broj novozaraženih i umrlih, u Srbiji se na respiratoru trenutačno nalazi četvero djece, od kojih najmlađe ima samo sedam godina.

 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!