23:00 / 14.09.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Novi dan u Kabulu

Nezadovoljni talibanskim režimom prosvjeduju

Nezadovoljni talibanskim režimom prosvjeduju

Foto: Stringer / REUTERS

Novi dan u Kabulu, gotovo jednak kao i svi drugi u protekla 4 tjedna. Istina, na ulicama vlada kakva-takva sigurnost, vide se brojni dobro naoružani talibani, ali maltretiranja i zatvaranja nepoćudnih režimu - nema. Baš kao ni posla za sve one koji žele živjeti normalno.

- Zahtijevam od nove vlade da nam svima osigura posao jer cijela moja obitelj je gladna, baš kao i prijatelji. Vlada se treba brinuti o gospodarstvu, govori Abdullah, stanovnik Kabula.

Ovo je dječji odjel u kabulskoj bolnici. Stanje dramatično, sve one bolesti i problemi koji se u Europi rutinski rješavaju, ovdje se pretvaraju u dramatične situacije.

- To su veliki problemi, nema lijekova, nema opreme, nema respiratora. Ova djevojčica jednostavno nema šanse da preživi, naglašava Rahman Ullah, pedijatar.

Zima je na vratima, humanitarni djelatnici opet organiziraju brojne konvoje i letove prepune hrane. Jer surova je činjenica - tri od četiri osobe u toj zemlji su gladne, nemaju prihode kojima mogu kupiti hranu, a oni koji imaju novac, nemaju što kupiti.

- Osjećam se bijedno i nemoćno jer ništa ne mogu dati svojoj djeci. A cijene rastu svakoga jutra. Radim, ali opet, moja plaća ništa ne vrijedi. Gladujemo, to je naš način života, rekao je Ghulam Dastagir, otac desetero djece.

Dosad nezamislivo, ali eto od danas redovito - službeno izvještavanje režima iz Kabula o diplomatskim aktivnostima i stanju u zemlji.

- Imamo izvrsne kontakte s vladama susjednih zemalja, baš kao i s Ujedinjenim narodima. Ono što se može zaključiti jest da našu vladu cijeli svijet polako prihvaća, naglašava Amir Khan, prijelazni afganistanski ministar vanjskih poslova.

Tisuće i tisuće nezadovoljnih talibanskim režimom prosvjeduju zbog nasilnog oduzimanja kuća i imovine. Čini se da talibani žele iz zemlje istjerati sve one koji im smetaju i koji bi im mogli raditi probleme.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!