Budućnost Afganistana pod talibanima

19:35 / 12.09.2021.

Autor: Miro Aščić/T.V./Dnevnik/HRT

Talibani

Talibani

Foto: West Asia News Agency / REUTERS

Gotovo mjesec dana nakon munjevite pobjede talibana i povlačenja stranih trupa, život u Afganistanu postupno se vraća u normalu. Talibani su uspjeli svladati i snage otpora u dolini Pandžšir te su imenovali vladu koja će prema šerijatskom zakonu upravljati ratom opustošenom zemljom od gotovo 40 milijuna stanovnika. Jedan od prvih poteza najava je rodne segregacije na sveučilištima.

U selu Šulgara na sjeveru Afganistana, gdje se stoljećima živi jednako, stanovnici su uglavnom zadovoljni što su talibani pobijedili i nakon 20 godina rata i kaosa donijeli mir.

- Talibani su domaći ljudi, među njima nema stranaca. Vodili smo rat 40 godina, a sada pod njihovom vlašću možemo napokon imati mir, rekao je Mohammed Aslan, stanovnik Šulgare.

Na istoku zemlje, u Jalalabadu, petom po veličini afganistanskom gradu, život se naizgled vratio u normalu, a talibanski borci brinu se da tako i ostane.

Afganistan je planinska zemlja, put od Jalalabada prema Kabulu vijuga brdovitim i negostoljubivim područjem, ali krajolik zato oduzima dah. Na cesti su česte talibanske kontrole. Na ulazu u Kabul u prometu se stvara gužva.

Talibanske patrole mogu se vidjeti na svakom koraku i u Kabulu.

- Naša je glavna misija uhititi sve kriminalce, kaže talibanski borac.

Osnovne škole ponovno su otvorene, radi se prema starom modelu, djevojčice i dječaci zajedno u učionicama. Žene mogu i na fakultet, ali talibani su najavili rodnu segregaciju.

- Rješenje je da studenti budu odvojeni od studentica. Ako sveučilišta nemaju odvojene zgrade, moraju pohađati nastavu u različito vrijeme. Ili ako ima manje studentica, mora postojati podjela u predavaonici, objasnio je Abdul Baqi Haqqani, talibanski ministar obrazovanja.

Žene svakodnevno prosvjeduju protiv talibana. Traže pravo na obrazovanje, rad i slobodu.

- Podsjećam vladu Islamskog Emirata, ako je vaša vlada bez žena, onda je paralizirana i s nedostacima, a takva vlada nikada neće uspjeti, poručila je Sakina, aktivistica za ženska prava.

Druge su na ulici kako bi podržale talibane i šerijatski zakon.

- Želimo prava koja nam daje islam, a ne ona koja nam nameću zapadnjaci, kaže Rahima, prosvjednica.

Čini se da talibani Afganistan ne planiraju držati izoliranim, kao što je bio slučaj dok su vladali 90-ih. Iz kabulske zračne luke već su počeli domaći letovi i sve ih je više, a uskoro će i međunarodni. Talibanima u osposobljavanju aerodroma pomažu Turska i Katar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!