Novi Zeland uveo nove, strože mjere

23.01.2022.

07:44

Autor: HRT/Hina/J.L.

Nova epidemiološka ograničenja u Novom Zelandu

Nova epidemiološka ograničenja u Novom Zelandu

Foto: Rafael Albani / SHUTTERSTOCK

Novi Zeland uveo je pravila o maskama i ograničava okupljanja pošto je devet pozitivnih slučajeva pokazalo da je došlo do lokalnog prijenosa nove varijante koronavirusa. Zbog novih mjera novozelandska premijerka Jacinda Arden otkazala je svoje vjenčanje.

Riječ je o obitelji koja se vratila u Nelson na Južnom Otoku nakon što je bila na vjenčanju u Aucklandu na Sjevernom otoku, ali i drugim događanjima. Pokazalo se da su članovi obitelji i stjuardesa iz zrakoplova kojim su putovali pozitivni.

Ta će otočna država od nedjelje od ponoći staviti postavke protiv širenja nove inačice na crveno, što znači više nošenja maski i ograničavanje okupljanja na sto potpuno cijepljenih osoba u zatvorenim ugostiteljskim objektima poput barova i restorana i na događanjima kao što su vjenčanja.

Premijerka Jacinda Arden je na konferenciji za novinare rekla da crveno ne znači zaključavanje te da će stanovnici i dalje moći posjećivati obitelj i prijatelje te putovati po zemlji.

Za svoje vjenčanje rekla je da se neće održati, dodavši kako joj je žao bilo koga kome se dogodio sličan scenarij. Upitna što misli o otkazivanju kazala je - takav je život.

Zaključila je da nije drugačija od tisuća drugih Novozelanđana koji su snosili puno teže posljedice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!