07:37 / 23.03.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Novo značenje NATO-ovih arktičkih vježbi

Vježba NATO-a "Hladni odgovor" u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu

Vježba NATO-a "Hladni odgovor" u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu

Foto: Yves Herman / REUTERS

Bijenalna NATO-ova vojna vježba, Hladni odgovor (Cold Response), u kojoj Norvešku napada izmišljena država, a NATO pokreće klauzulu o kolektivnoj obrani dovodeći trupe iz više od desetak partnera, ove je godine dobila dodatno značenje.


Nema znakova da Rusija razmišlja o vojnim potezima prema Norveškoj, no ruska invazija na Ukrajinu, koja je uništila stotine zgrada i ubila brojne civile, povećala je nelagodu u regiji.


- Osjećaj je malo stvarniji, rekao je jedan pilot Reutersu tijekom vježbe koja traje do prvog tjedna travnja, a okuplja oko 30.000 vojnika iz 27 zemalja.


Prethodna vježba bila je otkazana zbog epidemije COVID-a, a posljednji put je održana 2018. godine kada se zvala Trident Juncture.


Odnosi između Norveške i Rusije, koje dijele arktičku granicu, postupno su se poboljšavali u razdoblju nakon hladnog rata prije nego što su pretrpjeli nazadovanje kada je Moskva anektirala Krim 2014. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!