Stoltenberg: NATO ima stotinu zrakoplova u visokoj pripravnosti

22.02.2022.

18:36

Autor: HRT/Hina

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Foto: Yves Herman / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a izjavio je kako očekuje da će Rusija izvesti veliki napad na Ukrajinu. Ponovno je pozvao Moskvu da odustane od planova za napad te rekao da je stotinu NATO-ovih zrakoplova u stanju pripravnosti.

Sve upućuje na to da Rusija nastavlja planirati napad širokih razmjera na Ukrajinu, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka Vijeća NATO-Ukrajina. Dodao je kako NATO nastavlja pozivati Rusiju da odustane od svojih planova za napad.

Nikada nije prekasno za odustajanje od napada, rekao je Stoltenberg, dodajući da je ovo najopasniji trenutak za europsku sigurnost u naše doba. 

Stoltenberg je rekao da je Rusija najavila povlačenje svojih snaga s ukrajinskih granica, ali radi suprotno i nastavlja ih jačati. Također nastavlja provokacije u Donbasu tražeći izgovor za rat. 

Donbas je skraćeni naziv od Donjecki bazen ugljena, područja na istoku Ukrajine koje obuhvaća regije Doneck i Luhansk. Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao uredbu o priznanju neovisnosti tih dviju ukrajinskih odmetnutih regija. Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti pružati političku potporu Ukrajini, da će učiniti sve da zaštite saveznike od agresije te da Savez ima stotinu zrakoplova u visokom stupnju pripravnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!