20:15 / 30.01.2021.

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

O budućnosti BiH vode se oštri prijepori

O budućnosti BiH vode se oštri prijepori

O budućnosti BiH vode se oštri prijepori

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je Joe Biden izabran za novog predsjednika SAD-a, sve se češće postavlja pitanje kakva će biti politika američke administracije prema Bosni i Hercegovini. O budućnosti BiH, koju neki vide kao jedino građansku, a drugi kao državu konstitutivnih naroda, i dalje se vode oštri prijepori.


Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, britanski lord Pady Ashdown u Sarajevu je dobio svoj spomenik. Međutim, Mostarci će ga pamtiti po nametnutom statutu zbog kojega u gradu na Neretvi 12 godina nije bilo izbora. A kad su na kraju održani, pljušte optužbe za lažne prijave biraća.

- Mi smo imali dobru volju da izmijenimo Izborni zakon da jedina lokalna zajednica bude Mostar gdje ćemo graditi minimalne i maksimalne kvote, a onda se opet netko želio s tim grubo poigrati, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Uz stari problem nametanja Hrvatima političkih predstavnika, Srbi u BiH ne žele Ured visokog predstavnika.

- Zato danas tražimo da kancelarija visokog predstavnika i sam on budu ukinuti, a ne da se produžava njegov mandat, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Mnogi bošnjački političari u Sarajevu podržavaju ostanak ureda visokog predstavnika. BiH vide kao građansku državu.

- Bosna i Hercegovina može biti organizirana kao sve moderne europske države na građanskom principu, kaže Saša Magazinović, dopredsjednik SDP-a BiH.

Takav model lako bi omogućio dominaciju većinskih Bošnjaka nad ostalima.

- Građanska država, čisto građanska država nije moguća. Bosna i Hercegovina je kao i sve federalne države, mora imati obje komponente i građansku i onu posvećenu predstavljanju njenih konstitutivnih sastavnica, to su u Bosni i Hercegovini konkretno konstitutivni narodi, kaže Milan Sitarski, IDPI Mostar.

Sarajevska novinarka i analitičarka Senka Kurt kaže da je moguće ostvariti modernu građansku državu.

- Građanska znači također Bosna i Hercegovina u kojoj svi ravnopravno živimo, svi glasamo i svi imamo ista prava, nitko nikog ne preglasava, nitko nikom ne bira člana Predsjedništva, kaže Senka Kurt, novinarka i politička analitičarka iz Sarajeva.

Mnogi u BiH pomoć čekaju od nove vlade predsjednika Joea Bidena, a brzo će se vidjeti koje je upute Angela Merkel dala budućem visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!