19:41 / 04.06.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/P.F./HRT

Godišnjica krvoprolića na Tiananmenu obilježena u Hong Kongu

U Hong Kongu obilježavanje godišnjice krvoprolića na Tiananmenu

U Hong Kongu obilježavanje godišnjice krvoprolića na Tiananmenu

Foto: LAM YIK / Reuters

Tridesetidruga je godišnjica nasilnoga gušenja masovnih prosvjeda na pekinškom Trgu nebeskog mira u kojem je ubijeno nekoliko stotina osoba. Obitelji žrtava još traže priznanje istine o krvoproliću koje je i dalje tabu-tema u Kini.

Zid šutnje i dalje postojan i sveprisutan diljem Kine. Samo malobrojni spominju događaje od prije 32 godine koji su trebali promijeniti zemlju i potaknuti demokratizaciju. No na tom putu tisuće mladih izgubile su život, a sudbina tisuća njih i dalje se ne zna. I zbog nemogućnosti da se dozna prava istina, članovi obitelji premjestili su obilježavanje u Hong Kong.

- Protekle 32 godine uvijek smo legalno obilježavali tu tragediju, no u posljednje dvije vlasti nam zabranjuju okupljanje, objasnio je stalni član Alijanse za demokratsku Kinu Mak Hoi-Wah.

I ne samo da zabranjuju okupljanje. Svi oni koji su povezani s bdjenjem, odnosno obilježavanjem godišnjice krvoprolića na Tiananmenu završavaju u pritvoru.

- Znamo što se događalo proteklih godina, suočeni smo s novim izazovima, s nasilnim prosvjedima. Moramo očuvati red i mir, navodi zapovjednik policije Liauw Ka-Kei.

- Samo smo željeli odati počast svim žrtvama koje su pale za slobodu i demokraciju te na taj način obrazovati mlade koji nemaju pravu priliku za učenje povijesti, rekao je organizator bdjenja Charles Kwok. 

Američki predsjednik Joe Biden pojačao je restrikcije protiv kineskih tvrtki koje su navodno povezane s kineskom vojskom, a državni tajnik bez ustručavanja prozvao je vlasti u Pekingu.

- Ljudska su prava univerzalna i sve ih vlade moraju štititi i promicati, napisao je američki državni tajnik Anthony Blinken na twitteru.

- Prije nego što se okome na druge zemlje, SAD bi se trebao pogledati u zrcalo da vide stigmu svojih problema u području ljudskih prava, odgovorio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Ni nakon toliko godina nema promjena u stajalištu vlade iz Pekinga. Za njih studentski prosvjedi nisu postojali, baš kao što ne postoje ni žrtve, a još manje zahtjevi obitelji da se dozna sudbina tisuća nestalih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!