Od početka epidemije 186 milijuna zaraženih

20:09 / 08.07.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

Redovi za cijepljenje u Portugalu

Redovi za cijepljenje u Portugalu

Foto: HTV / HRT

Od početka pandemije u svijetu je zaraženo 186 milijuna ljudi u svijetu zaraženo je koronavirusom, a od posljedica zaraze preminulo je više od 4 milijuna. I na svjetskoj razini krivulja novozaraženih ponovno kreće uzlaznim putem, pa je sve više onih koji najavljuju 4. val. 

Dok portugalske vlasti razmatraju daljnje mjere kako bi zauzdale zabrinjavajući porast broja zaraženih, redovi za cijepljenje sve su veći. 

U Portugalu je posljednjih mjesec dana broj zaraza koronavirusom učetverostručen. U gotovo 90 % slučajeva riječ je o delta-varijanti.

- Nadam se da u Europi nećemo ponovno gledati pretrpane bolnice i iscrpljene zdravstvene radnike. Virus se razvija i mijenja, moramo biti veoma oprezni, upozorava Mike Ryan, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije.

Francuska vlada upozorava na četvrti val zaraze. Savjetuje svoje građane da izbjegavaju ljetovanje u Portugalu i Španjolskoj, pozivaju ih da ostanu u zemlji. 

Clement Beaune
, francuski državni tajnik za europske poslove, ističe da je delta-varijanta prisutna posvuda u Europi te da francuske vlasti posebno pozorno promatraju situaciju u zemljama gdje se zaraza ubrzano širi.

Redovi za cijepljenje i diljem Španjolske, a u Velikoj Britaniji jača novi val zaraze potaknut širenjem delta-varijante.

Unatoč tomu, vlada ne odustaje od potpunog otvaranja zemlje.

- Kao jedna od zemalja na svijetu s najviše cijepljenih stanovnika, moramo iskoristiti tu prednost kako bismo vratili mnoge slobode koje su bile izgubljene tijekom posljednjih mjeseci, kazao je Grant Shapps, britanski ministar prometa.

 Dva tjedna uoči početka Olimpijskih igara, zbog znatnog porasta broja zaraženih koronavirusom, japanska vlada od ponedjeljka uvodi izvanredno stanje u Tokiju. Trajat će do 22. kolovoza.

 - S obzirom na učinak inačica koronavirusa i kako bismo suzbili širenje zaraze, moramo pojačati mjere, ističe Yoshihide Suga, japanski premijer.

U Japanu mnogi se i dalje protive održavanju Igara u okolnostima pandemije. Danas je odlučeno da na stadionima neće biti publike. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!