Ogorec: Prigožin više nije potreban Putinu, moglo se očekivati da će biti uklonjen

24.08.2023.

10:46

Autor: HRT/IMS/B.B.B.

Pogibiju šefa Wagnera Jevgenija Prigožina i kako će to utjecati na stanje u Rusiji i daljnji tijek rata u Ukrajini, u programu HTV-a komentirao je stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec.

Vojni analitičar Marinko Ogorec naglasio je da je Jevgenij Prigožin bio čovjek koji "jako puno zna". 

- Prigožin je očito čovjek koji u jednom trenutku nije bio više potreban Putinu. S druge strane, radi se o čovjeku koji jako puno zna. Prema tome, bilo je za očekivati da će na neki način biti uklonjen. To je već i prije bila praksa, još od carske Rusije i sovjetskih vremena. Tako da se ta praksa očito nastavila i sada, rekao je.

Ogorec je naveo moguće uzroke pada zrakoplova, ali je na kraju ustvrdio da prave uzroke nikada nećemo saznati.

- Radi li se o tome da je Prigožin srušen PZO-om, je li na zrakoplovu bila diverzija ili je podmetnuta eksplozivna naprava, to su situacije koje vjerojatno nećemo znati, kazao je.

Osvrnuo se i na teorije urote koje su se pojavile u javnom prostoru u kojima se navodi da je on ili ruska vrhuška inscenirala smrt. Istaknuo je kako to "u pravilu nećemo saznati", ali i da se za Prigožina "više neće čuti".

- Možemo vidjeti da se pojavljuju i tekstovi o nekakvim teorijama zavjere da je sam Prigožin inscenirao sve ovo, da je možda i sama ruska vrhuška inscenirala sve ovo, da je Prigožin negdje maknut, to u pravilu nećemo znati. Uglavnom, znamo jedno, on je maknut iz javnog života i za njega se više neće čuti, zaključio je.

To je već i prije bila praksa, još od carske Rusije i sovjetskih vremena

Marinko Ogorec o povijesti likvidiranja političkih protivnika

Od kriminalca do oligarha


Vojni analitičar je naglasio kako je Prigožin bio čovjek kojemu ništa nije bilo strano.

- Prigožin je bio čovjek koji se znao snaći, kao i većina tih ruskih tajkuna. Bio je vrlo blizak vlastima. Imao je i kriminalni dosje. Bavio se kriminalom. Ništa mu nije bilo strano. Uspinjao se na društvenoj hijerarhiji dok nije došao do pozicije da na neki način formira tu paravojsku koja se naziva Wagner skupina, rekao je.

Ogorec je ustvrdio da je rastom skupine Wagner, rasla i Prigožinova "politička, društvena i financijska moć".

- Kako se skupina razvijala, tako je jačala njegova politička, društvena i financijska moć. Wagner je bio i još uvijek je angažiran na prostoru afričkih zemalja gdje je bio namijenjen za cijeli niz "prljavih" poslova. Ta skupina je i danas aktivna u Africi, otkrio je.

Podsjetio je i da je "značajan kontingent" Wagnera bio angažiran na ukrajinskom bojištu.

- Isto tako, jedan značajan kontingent je bio angažiran na ukrajinskom ratištu. Nakon što je odradio svoj dio posla, naravno, Prigožin i njegova skupina nisu bili potrebni Putinu, naglasio je.

Prigožin je bio čovjek koji se znao snaći, kao i većina tih ruskih tajkuna

Marinko Ogorec o Prigožinu

Jedna država, dvije vojske, "ne ide!"


Ogorec je ustvrdio kako je politički vrh Rusije "zazirao" od moći koju je Wagner stekao. Dodao je kako dvije vojske u jednoj zemlji ne mogu funkcionirati.

- Počeli su stjecati moć od koje je zazirao politički vrh Rusije. On je u jednom trenutku bio izuzetno suprostavljen ruskom vojnom vrhu. U jednoj zemlji, dvije vojske ne idu. Wagner je kao takav morao biti pacifiziran. Čim su bili pacifizirani nakon one takozvane pobune, pitanje je bilo kada će Prigožin biti maknut s javne scene, rekao je.

Vojni analitičar je dodao kako su "Putin i njegova uža struktura" procijenili da je sada pravi trenutak za ovu akciju.

- Jesu li Putin i njegova uža struktura su procijenili da je sada pravi trenutak, jesu li procijenili da ne bi bilo dobro da se to napravi(lo) odmah (u trenutku pobune), Wagner je sada potpuno pacifiziran i nemaju tešku tehniku. Preseljeni su u Bjelorusiju. Vjerojatno je ruski vrh procijenio da ta skupina nije opasna i odlučila se na ovaj čin.

Wagner je sada potpuno pacifiziran i nemaju tešku tehniku

Marinko Ogorec o vojnoj (ne)moći skupine Wagner

Poruka pred izbore: "čvrsta ruka" i "beskompromisnost"


Marinko Ogorec je ustvrdio kako se ovaj čin može tumačiti i kao svojevrsna poruka pred nadolazeće "izbore" u Rusiji. Istaknuo je kako "čelni čovjek" mora pokazati da je "čvrste ruke" i spreman na "radikalne poteze".

- To je u svakom slučaju poruka. Kada govorimo o ovakvoj situaciji, Rusija i Sovjetski savez imaju dugu povijest ovakvih ili sličnih situacija. Čelni čovjek države mora uvijek pokazati da je on čovjek čvrste ruke, beskompromisan i spreman na radikalne poteze, rekao je.

Dodao je kako je Vladimir Putin pokazao da je "čvrstorukaš" te da "ne preza ni od čega" kada su u pitanju ciljevi.

- Jednostavno, na taj način je Putin sebe manifestirao i to ne prvi put. Stjecajem okolnosti je Putin pokazao da je čvrstorukaš, da je glavni u kući i da ne preza ni od čega u ostvarenju svojih ciljeva, zaključio je Ogorec.

Na bojišnici,"status quo", rat stigao i u Moskvu


Ogorec je riječima "status quo" sažeo stanje na bojišnici. Istaknuo je kako su Ukrajinci doista započeli snažnije napredovati, ali i da Rusi imaju "vrlo snažnu, duboko ešaloniranu obranu".

- "Status quo" je i dalje što se tiče pomaka na bojišnici. Ukrajina je započela vrlo snažnu ofenzivu, međutim, Rusi imaju isto tako vrlo snažnu, duboko ešaloniranu obranu. Postavljena je po svim parametrima jedne snažne, čvrste obrane, rekao je.

Ustvrdio je kako se nisu ispunila ranija očekivanja o brzom napredovanju koja su se mogla čuti iz zapadnih izvora.

- Ukrajinci ne mogu probiti ono što su željeli ili ostvariti ciljeve kako se to pretpostavilo da će se ostvariti u kratkom vremenu. Borbena djela jesu žestoka i intenzivna, ali kretanje na terenu pokazuju da nema ozbiljnijih strateških pomaka, kazao je.

Ovu vrstu svojevrsnog statičkog ratovanja je usporedio s Prvim svjetskim ratom, s bitnom distinkcijom; "novom tehnikom i opremom".

- Kako će se to završiti i koja tehnika će se još u sve to uključiti, to ćemo tek vidjeti, dodao je.

- Ukrajinski dronovi idu na ruske ciljeve po dubini Rusije pa gađaju i ciljeve u Moskvi. To je vraćanje milo za drago, što Ukrajina sada sebi može dozvoliti, ali to neće pomaknuti crtu bojišnice u većoj mjeri, zaključio je.

Ukrajinski dronovi idu na ruske ciljeve po dubini Rusije, to je vraćanje milo za drago

Marinko Ogorec o napadima na Moskvu

Cijela Ukrajina u dometu ruskih raketnih sustava, kako koristiti F-16?


Ogorec je poručio kako je Volodimir Zelenski u lobiranju za vojnu pomoć "aktivan od početka rata" te da je "neprekidno" radi na tome. Ustvrdio je kako je vrijeme pokazalo da bez vojne pomoći "Ukrajina ne bi mogla opstati" ovoliko dugo.

- Što se tiče Zelenskog, on je aktivan od početka rata. Neprekidno i vrlo dinamično pokušava prikupiti pomoć koja mu je potrebna. Pomoć koju dobiva, definitivno se pokazuje, da bez nje, Ukrajina ne bi mogla opstati toliko koliko je opstala, rekao je.

Kada se radi o najavi Danske i Nizozemske koje su obavezale poslati zrakoplove F-16 Ukrajini. Ogorec je zaključio kako je to "pokazatelj pomaka".

- To je očito određeni pokazatelj pomaka. Što se tiče zrakoplova F-16 sve zavisi od tri bitna faktora, koliko će ih doći u Ukrajinu, kada će doći u Ukrajinu i kako će ih Ukrajinci upotrijebiti, kazao je.

Ogorec je istaknuo kako će, ukoliko budu isporučeni, avioni F-16 prvi put morati djelovati sa nesigurnih aerodroma budući da ruski raketni sustavi pokrivaju cijelu Ukrajinu.

- Moramo još jednu bitnu stvar reći, o njihovoj upotrebi ovisi model, tj. način kako i odakle se koristi zrakoplov. F-16 je sudjelovao u nizu operacija i ratova. Uvijek je polijetao sa sigurnih aerodroma, koji su bili daleko od dometa protivnika i vraćao se na sigurne aerodrome koji su također daleko od dometa protivnika. Polijetali su i slijetali, što su najosjetljivije operacije, u sigurnim okolnostima. Cijeli ukrajinski teritorij je u dometu ruskih raketnih sustava, tako da takvih sigurnih zrakoplovnih baza, na prostoru Ukrajine, nema, upozorio je.

Ipak, određenu razinu optimizma, pobudio je otkrivši kako su Ukrajinci do sada "uspješno" i "inovativno" koristili avione MiG-29 i SU-27.

- Do sada su Ukrajinci vrlo uspješno i inovativno koristili MiG-29 i SU-27 koje još uvijek imaju na raspolaganju. Prebacivali su ih na skrivne aerodrome, polijetali su sa skrivenih poligona, polazišta i pista. Je li to moguće sa F-16, to ćemo tek vidjeti, zaključio je.

Do sada su Ukrajinci vrlo uspješno i inovativno koristili MiG-29 i SU-27

Marinko Ogorec o ukrajinskom zrakoplovstvu

BRICS samit, "multipolarnost svijeta"


Samit u JAR-u Ogorec je okarakterizirao kao "namjeru Putina i djelomično Kine" da potisnu glavnog konkurenta (SAD).

- To je namjera Putina, djelomično i Kine, kako bi potisnuli globalnog konkurenta ili barem relativizirali njegovu moć i političku ulogu na globalnom planu. Nemojmo zaboraviti da je Putin ponovno istaknu da se svijet promijenio u većoj mjeri. Sada možemo govoriti o multipolarnosti odnosa, rekao je.

- Jedna bipolarnost koja je bila za vrijeme Hladnoga rata, pretvorila se u unilateralni sustav, nakon pada SSSR-a, na čelu sa SAD-om. U međuvremenu je došlo do jačanja novih silnica, Kine i Indije. Normalno da te velike sile pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem, podsjetio je.

Zaključio je kako se "Rusija vratila na scenu" te da danas u svijetu postoje četiri pola međunarodnih odnosa.

- Htjeli mi to ili ne, Rusija se na neki način vratila na tu scenu. Tako da sada govorimo o četiri pola međunarodnih odnosa. Četiri velike silnice: SAD, Rusija, Kina i Indija. Svaka od njih pokušava naći svoje saveznike, svoje interese i BRICS je jedna od takvih mogućnosti, ustvrdio je Ogorec.

Htjeli mi to ili ne, Rusija se na neki način vratila na scenu

Marinko Ogorec o samitu BRICS-a u JAR-u

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!