Summit BRICS-a: Načelni dogovor o proširenju bloka

23.08.2023.

Zadnja izmjena 21:15

Autor: B.B.B./T.V./HRT/Hina

Zemlje članice BRICS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, okupljene na summitu u Johannesburgu, u srijedu su se načelno dogovorile o proširenju bloka, pa se primanje novih članica očekuje na nekom idućem okupljanju.

- Spremni smo proširiti britansku obitelj, rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa tijekom otvaranja plenarne sjednice čelnika kojima će biti domaćin do četvrtka. Sve članice u cijelosti podržavaju tu zamisao, rekao je.

- Složili smo po pitanju proširenja. Usvojili smo dokument koji utvrđuje smjernice, principe i postupak procjene zemalja koje žele postati članice BRICS-a, rekla je južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor na javnom radiju. Ministrica nije konkretizirala hoće li imena pristupnih zemalja biti najavljena na summitu, rekavši da će "detalji" biti izneseni prije kraja u četvrtak navečer.

Četrdeset zemalja diljem svijeta zatražilo je članstvo u skupini ili izrazilo interes za to. Kuba, Nigerija i Iran su među kandidatima.

Prema čelnicima peteročlane skupine, koja proizvodi četvrtinu svjetskog bogatstva i čini 42 posto globalne populacije, interes za pridruženje pokazuje rastući utjecaj zemalja u usponu na svjetskoj sceni.

Kina, koja nosi oko 70 posto BDP-a skupine, jasno je izrazila sklonost povećanju broja članica BRICS-a i proširenju njegovog utjecaja.

- BRICS mora djelovati u korist multilateralizma i ne stvarati male blokove. Moramo integrirati više zemalja u obitelj, rekao je predsjednik Xi Jinping.

Heterogena masa geografski udaljenih zemalja nejednaka rasta, BRISC-u je zajednička želja da se uspostavi globalna ravnoteža, osobito u odnosu na utjecaj SAD-a i Europske unije.

Putin rekao BRICS-u da Rusija želi završiti rat koji je izazvao Zapad


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu na summitu skupine BRICS da Rusija želi završiti rat u Ukrajini ustvrdivši da su ga "izazvali Zapad i njegovi sateliti". Obraćajući se preko videa čelnicima BRICS-a koji nisu osudili rusku invaziju na Ukrajinu, Putin je ponovio da su ga na rat prisilili potezi Kijeva i Zapada.

Ukrajina i Zapad tvrde da je ruska invazija imperijalističko otimanje zemlje.

Vladimir Putin nije osobno došao na summit koji se održava u Johannesburgu, jer bi mu prijetilo uhićenje na temelju naloga Međunarodnog kaznenog suda (ICC). ICC je u ožujku izdao nalog za njegovo uhićenje zbog ratnog zločina nezakonite deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju.

- Samo jedno diktira naša djelovanja u Ukrajini, a to je da završimo rat koji su izazvali Zapad i njegovi sateliti protiv ljudi koji žive u Donbasu, rekao je Putin govoreći o istočnom dijelu Ukrajine gdje se proruski separatisti od 2014. bore protiv ukrajinske vojske.

- Želim napomenuti da je želja očuvanja njihove hegemonije u svijetu, želja nekih zemalja da očuvaju tu hegemoniju, dovela do teške krize u Ukrajini, nastavio je.

Rusija je više puta rekla da je otvorena za pregovore o završetku 18-mjesečnog rata, ali samo ako budu uzete u obzir "nove realnosti" koje su stvorile ruske snage koje kontroliraju gotovo petinu Ukrajine. 

BRICS nastavlja podržavati nastojanja za završetak sukoba


Ukrajina traži povrat cijelog svog teritorija i odlazak ruskih snaga.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji je u lipnju Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na odvojenim sastancima predstavio afrički mirovni plan, rekao je, odgovarajući na govor ruskog predsjednika, da će članice BRICS-a nastaviti podržavati nastojanja da se sukob završi.

Putin je također poručio da će Moskva iskoristiti svoje predsjedanje BRICS-om iduće godine kako bi ojačala ulogu skupine u svijetu kao protuteži globalnoj dominaciji SAD-a.

Summit BRICS-a organizirat će u Kazanu u listopadu 2024., rekao je.

Jačanje BRICS-a dio je ruske vizije potkopavanja američke dominacije i izgradnje, prema Putinovim riječima, "multipolarnog svjetskog poretka".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!